Bloggbävning i förväntningssamhället | Stockholms Fria
Fria.Nu

Bloggbävning i förväntningssamhället

Språkrådet har, med hjälp av den tidningsläsande allmänheten, i veckan sammanställt sin lista över årets nyfödda ord. I år har Språkrådet fått in ungefär 2 000 förslag och utifrån dessa valt ut ett 40-tal ord. Nedan följer ett urval av årets nykomlingar, varav vissa är här för att stanna, medan andra förmodligen är barn av sin tid.

BLOGGBÄVNING När en mängd bloggar under en period behandlar ett och samma ämne, särskilt i politiska sammanhang. FRA-debatten utlöste en av Sveriges största bloggbävningar. Dessförinnan har lagförslag om upphovsrätten gett upphov till starka skalv i bloggosfären.

BURKINI En baddräkt med långa ärmar och långa ben [bildat av burka och bikini].

CELEBRITARIAT Grupp av B-kändisar [efter motsvarande ord på engelska, myntat av journalisten Toby Young från celebrity (celebritet) och proletariat].

FÖRVÄNTNINGSSAMHÄLLE Ett samhälle där morgondagen har blivit viktigare än nuet. Våra förväntningar och valmöjligheter gör det svårt för oss att förbli lyckliga. [Ordet har lanserats av ekonomiprofessor Micael Dahlén i boken Nextopia].

GATUSTICKNING En utsmyckning runt en lyktstolpe eller liknande, även kallad virkad eller stickad graffiti efter ambitionen att utsmycka det offentliga rummet.

KALSONGBADARE En som badar med sina märkeskalsonger under badbyxorna och ser till att märket syns.

KLIMATISM När rädslan för en klimatförändring blir närmast fanatisk [myntat av DN:s Niklas Ekdal].

MOBILLÅNGFILM En långfilm inspelad med mobiltelefonens kamera.

SKYNKA Att i protest mot något hänga ett lakan eller skynke i en viss färg utanför sitt fönster, vilket bland annat skedde vid trakten kring Odenplan i Stockholm när en ny galleria skulle byggas.

Rekommenderade artiklar

© 2020 Stockholms Fria