Fria.Nu

Är du stressad utan att veta om det?

Märker du att du har fått ett högre tempo på senare tid – att du rastlöst jobbar och fixar större delen av dagen, med en känsla av att du annars halkar efter din personliga tidtabell? Eller brukar du ofta vakna några timmar för tidigt på morgonen med en känsla av att det snart är dags att ”starta racet” igen?

Om du känner igen dig i ovanstående och inte vet vad det beror på kan det handla om kronisk stress. Då kan det vara så att stress är på väg att bli ett normaltillstånd för dig – utan att du riktigt är medveten om det.

Det verkar som att jag själv är drabbad av denna typ av lömsk stress. Jag gjorde nyligen ett stresstest på hälsomässan i Älvsjö och kände mig inte speciellt uppvarvad vid det tillfället. Men staplarna som visade förhållandet mellan olika hormoner i min kropp visade tydligt att jag var stressad. När jag sedan koncentrerade mig på att tänka på trevliga och avkopplande saker sjönk snart staplarna som visade min stressnivå. Jag upptäckte att jag kunde vara betydligt mer avspänd än vad jag brukar vara till vardags.

Lite stress då och då är dock inte farligt utan snarare ofrånkomligt. Men kroppen behöver alternera mellan stress och återhämtning:

– Den hälsosamma stressreaktionen innehåller cykler, förklarade stressexperten Dan Hassan från Karolinska institutet på hälsomässan i Älvsjö.

Det är långvarig stress utan återhämtning som kan ändra kroppens sätt att fungera och leda till sjukdomar, menade han.

Vad är det då som stressar oss? Stress förknippas ofta med att man har för mycket att göra – att man har bråttom. Men forskning från senare tid visar att det inte är brådskan som är den största faran. Istället är det avsaknaden av kontroll som är allra värst. Vår hjärna är duktig på att bygga upp scenarier med potentiella katastrofer av olika slag. Därför är det viktigt att vi får klara besked innan hjärnan börjar bygga upp sina hotbilder.

– Det är ofta bättre med ett negativt besked än ovisshet, säger Dan Hassan.

I vår tid spelar stress en viktig roll för folkhälsan. Enligt Dan Hassan är mellan 40 och 70 procent av våra vanligaste sjukdomar relaterade till stress. Och enligt en brittisk studie beror mellan fem och tio procent av alla fall av hjärt- och kärlsjukdomar på jobbstress.

Lyckligtvis går det att minska stressen. Mycket handlar om vår attityd. Till exempel utgör kultur och humor en buffert mot stress:

– Det är viktigt att träna humormuskeln och stressmuskeln, tipsar Dan Hassan.

Enligt min mening kan dock inte allt ansvar läggas på oss som individer – mycket beror också på arbetsköparna. Undersökningar har visat att människor med litet inflytande över sin arbetssituation upplever mer stress än personer som själva får styra sitt arbete. Det är en förklaring till att ”lågstatusjobb” med litet inflytande kan ge besvär i nacke och rygg – eller i värsta fall en allvarlig hjärtsjukdom.

Men makt behöver inte handla om att få bättre jobb, att göra karriär. Det viktigaste måste ändå vara att vi utvecklar demokratiska och mänskliga arbetsplatser. I dag är det en minst lika viktig arbetsmiljöfråga som tunga lyft och hälsofarliga kemikalier var för några decennier sedan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Löjligt långsam lunk är bäst i längden?

Det är knappt att jag lyckas sega mig förbi dem, de promenerande grannarna som jag passerar på lokalgatan. Det måste se märkligt långsamt ut när jag lunkar fram. Jag undrar vad de tänker – för de har väl märkt att jag ofta beger mig ut för att träna. ”Han som tränar så mycket och ändå springer så illa”, är en observation som ligger nära till hands.

Fria.Nu

Skapar fikakulturen sockerberoende?

Det svarta beroendeframkallande kaffet kan verka riktigt tveksamt ur hälsosynpunkt. ”Gift”, brukade min studiekamrat Lasse säga – och köpte alltid en stor kopp med ett kaffebröd till. Men jag frågar mig om det inte var bullen eller kakan som var det mest tveksamma ur hälsosynpunkt – mycket värre än kaffet.

Fria.Nu

Trafiken förorenar även i framtiden

Som trafikingenjör träffar jag ibland personer som hävdar att bilarnas utsläpp snart kommer att vara ett löst problem. Till exempel drabbades jag nyligen av en representant för en företagarorganisation som självsäkert hävdade att så kallade plug in-hybrider snart skulle eliminera bilens alla miljöproblem och att vi därför borde planera för en starkt ökad bilism.

Fria.Nu

Hur mycket näring är optimalt?

På livsmedelsförpackningar anges normalt ”rekommenderat dagligt intag” för vitaminer och mineraler. Det finns näringsexperter som menar att ”optimalt dagligt intag” vore en bättre nivå, men Livsmedelsverket ifrågasätter detta synsätt.

Fria.Nu

Takten på åldrandet beror på arv och miljö

Det biologiska åldrandet varierar mellan olika människor. Men forskarna vet ännu inte riktigt vad som påverkar takten på åldrandet eller vad som kan göras för att bromsa processen.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria