Stockholms Fria

Fem ur Taisirs klan i Gaza har dödats

Samtidigt som Israel invaderar Gaza sitter familjen El Shobaki i sitt radhus i Fittja klistrade vid tv och dator. Fem personer ur pappa Taisirs klan i Gaza har dödats, och 40 har skadats.

I ett radhus i Fittja bor den svensk-palestinska familjen El Shobaki. Taisir välkomnar mig i dörren och visar mig in i vardagsrummet. Han kom till Sverige för 34 år sedan, för att komplettera sin högskoleutbildning till elingenjör. Han föddes i byn Falluja, 2,5 mil från Gaza, men 1948 tvingades familjen till Gaza som flyktingar, där de lever i samma kvarter.
– Klanen består av cirka 1 000 personer. 99 procent av dem bor kvar i Gaza, berättar han.

Fram till i tisdags hade 40 personer från Taisirs klan skadats i sina bostäder i olika flyganfall i kvarteret. Fem personer har omkommit, varav två var studenter som dödades när universitetet bombades.
Taisir har de senaste dagarna inte kunnat arbeta på sitt företag, som producerar mat till allergiker på skolor, dagis och sjukhus. De två anställda har fått ta hand om verksamheten.
– Allt är så ofattbart, frustrerande och deprimerande. Vi följer nyheterna dygnet runt på TV och via internet och går på demonstrationer.

I rummet rapporterar nyhetskanalen al-Jazeera i direktsändning om läget. Bilden av Gaza stad visar vad som ser ut att vara skymning. Men klockan är bara 14 där. Det som syns är rök från explosioner som har lagt sig som ett täcke över staden.
Al-Jazeera rapporterar på tisdagen om 592 döda palestinier och 2 800 skadade. Bilder av döda vuxna och lemlästade barn fyller tv-rutan. En familj på 15 personer har nyligen dött i en flygräd.
– Vad som händer är ett oproportionerligt våld mot 1,5 miljoner människor som bor på Gaza-remsan. Israelerna har till och med bombat en skola som drivs av FN, som människor hade tagit skydd i, säger Taisir.

Han berättar att redan för en månad sedan började israelerna stoppa leveranserna av förnödenheter till området. Nu är bomberna faller och israelerna har gått in med marktrupper är området helt isolerat utan mat, bränsle, mediciner och transportmedel. Telefonnätet fungerar inte, så familjen El Shobaki vet inte om pengarna som skickats via Western Union kommit fram.
– Israelerna har till och med stoppat läkare från Turkiet och Grekland som vill hjälpa de skadade. Var är FN:s sanktioner mot Israel? Varför avvaktar säkerhetsrådet, som kan tvinga fram en vapenvila?

Inte ens grannlandet Egypten hjälper till. Vid gränsstaden Rafa har mediciner, gasol och livsmedel stoppats av egyptierna. Taisir tror att världens passivitet har att göra med handelsförbindelser. Trots stora demonstrationer världen över har makthavare varit försiktiga i sina uttalanden. Han tror också att det har med israelisk desinformation att göra. Som exempel nämner han vad som sker på Västbanken.
– På Västbanken finns inga Hamas. Trots det bombas det området dagligen och israelerna skyller på att det är Hamas de vill bomba.

Han önskar att många i Sverige åker till Palestina och själva får se vad som pågår så att de inte låter sig luras av israelernas propagandakrig.
– Hur kan västvärlden kalla det demokratiskt valda Hamas för terrorister? Jag är förbannad över politikernas tystnad. Annat var det på Olof Palmes tid när han protesterade mot orättvisorna i världen.

Nu har Taisirs fru Rahmen och två av deras sex barn, Ahmed, 20 år, och Sara, 14 år, kommit in i rummet. Rahmen, som kommer från en annan del av Palestina, säger att Hamas raketer mest liknar nyårsfyrverkerier i jämförelse med israelernas bomber. Hon tänker mest på de oskyldiga kvinnorna och barnen som har drabbats i kriget. Om hon hade haft möjlighet hade hon åkt till Palestina för att hjälpa dem.
– Man kan inte bekämpa Hamas med bomber. Våld föder bara mer våld. Och de våldsamma inom Hamas är barn som sett sina släktingar dödas och vill bekämpa israelerna med våld, säger Rahmen.

Taisir säger att fram till nu har han varken varit för eller emot Hamas. Men nu säger han att han känner sig tvingad att stödja dem. Om han hade haft en chans att ta sig in i Palestina, hade han redan varit där för att hjälpa Hamas att försvara landet.
– Det handlar om min identitet. Om Ryssland skulle ockupera Sverige, tror jag att svenskarna skulle reagera likadant.

Ahmed som har varit i Palestina är orolig för sina släktingar där. Ingen vet om de skadade vårdas på sjukhus. Inte ens mobiltelefoner fungerar i Gaza.
– Det kommer att bli svårt att koncentrera sig på skolarbetet efter lovet, säger han och Sara instämmer.
Taisir försöker lugna honom med att kriget säkert inte kommer att bli långvarigt. Han tror att det blir som när Israel invaderade Jenin på Västbanken för fyra år sedan. Då slutade aggressionerna efter sex dagar.

Snart börjar fler familjemedlemmar dyka upp. De brukar vanligtvis träffas en gång i veckan, men nu träffas man nästan varje dag för att diskutera läget.
– Vi pratar om hur vi kan göra för att hjälpa våra anhöriga, säger Taisir.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2024 Stockholms Fria