Stockholms Fria

Tortyrhotad libyer kan få stanna

Ahmad Gharib, aktivist från Libyen som på grund av protester mot regimen fängslades och torterades där, har sökt uppehållstillstånd fem gånger i Sverige och fått avslag alla gångerna, vilket FRIA tidigare rapporterat om. Nu ska Migrationsöverdomstolen pröva hans asylansökan.

I maj avvisades Ahmad Ghraib från Sverige via Amsterdam. Efter protester från nederländska Amnesty International fördes han av planet och sattes på en holländsk flyktingförläggning. Den 11 november fördes han tillbaka till Sverige och låstes in i Migrationsverkets förvar i Märsta för att så småningom deporteras tillbaka i ett specialchartrat plan till Libyen. Det ledde till protester från hans nederländska advokat och Ingen människa är illegal.

I december upphävdes avvisningsbeslutet och nu bor Ahmad Gharib på en flyktingförläggning i väntan på att Migrationsöverdomstolen ska ta upp hans fall.

Hur mår du?

– Jo tack, min situation är bättre nu när jag har släppts fri.

Hur kommer det sig att du släpptes?

– När jag var i Holland fick jag kontakt med en advokat där. Han har kontaktat Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, för att stoppa deportationen. Sedan släpptes jag från förvaret i Märsta. Kanske även Ingen människa är illegals protester hjälpte till.

Vad händer nu?

– Migrationsverket säger att de har fått nya fakta om mitt fall. Exakt vad de består av vet jag inte. Därför kommer Migrationsöverdomstolen att pröva mitt fall.

När kommer prövningen att ske?

– Det vet jag inte, men jag tror att det sker snart.

Hur är det på flyktingförläggningen i Norrköping?

– Här finns många som kommit nyligen till Sverige. Jag känner ingen men det känns ganska okej i alla fall.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2024 Stockholms Fria