Folkpartist deltog i Nationaldemokraternas valmöte | Stockholms Fria
  • Påbilden till vänster syns mannen utanför folkpartiets valstuga. Till höger står han bredvid främlingsfientliga Nationaldemokraternas toppnamn Marc Abrahamsson.
Stockholms Fria

Folkpartist deltog i Nationaldemokraternas valmöte

I fredags arbetade mannen i folkpartiets valstuga utanför Åhléns city i Stockholm. En månad tidigare deltog han vid främlingsfientliga Nationaldemokraternas torgmöte i Södertälje.
- Vi tar väldigt allvarligt på det här, säger folkpartiets partisekreterare Helena Dyrssen.

Den 7 augusti höll det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna ett valupptaktsmöte i Södertälje. Under fyra timmar presenterade partiet sin syn på Sverige som ett land på väg att duka under till följd av massinvandring och de etablerade partiernas flathet i frågan.
På bilder från mötet syns bland annat partiets toppkandidat Marc Abrahamsson. Till vänster om honom står en person som under denna valrörelse inte enbart arbetat för Nationaldemokraterna utan även för folkpartiet.

Vid folkpartiets valstuga utanför Åhléns city i centrala Stockholm har mannen, iklädd folkpartiets kampanjkläder, arbetat som funktionär och delat ut partiets valmaterial.
Folkpartiets ansvarige för den aktuella valstugan, Mattias Reinholdson, bekräftar för Stockholms Fria Tidning att mannen som syns på bilderna från Nationaldemokraternas valmöte är medlem i folkpartiet och har utfört volontärarbete under valrörelsen.
- Han har varit medlem sedan i våras. Jag känner personen som rekryterade honom.

Folkpartiet har efter att ha tagit del av SFT:s uppgifter varit i kontakt med mannen och kommer att genomföra en utredning.
- Vi ska gå till botten med det här, säger partisekreteraren Helena Dyrssen.
Enligt henne nekar mannen till att ha bevistat Nationaldemokraternas möte, trots att hans identitet bekräftats av andra folkpartister.
- Han kommer inte att arbeta mer för folkpartiet under de 24 timmar som återstår av den här valrörelsen kan jag säga, säger Helena Dyrssen.
Om det visar sig att mannen är medlem i Nationaldemokraterna kommer han enligt Helena Dyrssen sannolikt att uteslutas på grund av dubbelorganisering.

Hur kommer ni att agera om han inte är medlem i partiet men visar sin sympati genom att närvara på deras valmöten och umgås med högt uppsatta nationaldemokrater?
- Man måste ju dela de liberala värderingarna för att vara medlem i folkpartiet. Det här är inte förenligt med vad vi står för.

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2020 Stockholms Fria