Veolia överklagar tunnelbanebeslut | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Veolia överklagar tunnelbanebeslut

Veolia transport överklagar SL:s beslut om att låta Hongkongföretaget MTR ta över tunnelbanedriften. Anledningen är att den franska transportjätten vill pröva den utvärderingsmodell SL hade som grund till beslutet.

Enligt Veolia låg deras bud 2,5 miljarder kronor lägre än den summa MTR presenterade i upphandlingen. Nu riktar Veolia skarp kritik mot hur urvalsförfarandet gått till vid förhandlingsbordet och överklagar SL:s beslut till länsrätten.

– Vi eftersträvar en rättvis bedömning. Pris och kvalitet måste värderas utifrån verklighetsbaserade strikta kriterier och inte enligt en modell som ger utrymme för godtycke. Det är en av de frågor vi nu vill få prövad, säger Tomas Wallin, vd för Veolia i Sverige i ett uttalande.

I praktiken innebär överklagan att förhandlingarna tillfälligt stoppas mellan SL och MTR tills det att länsrätten prövat fallet. Lars Dahlberg (s), vice ordförande i SL:s styrelse, betraktar inte händelsen som en överraskning.

– Det var väntat eftersom den här affären handlar om mycket pengar och prestige. Veolia hade ett bättre pris, men när vi gjorde en kvalitetsutvärdering föll valet på MTR, säger han.

Finns det fog för Veolias kritik av er utvärderingsmodell?

– Vi har haft en bra modell och styrelsen var enig. Men det är klart att Veolia överklagar, det är ovanligt att kvaliteten fäller avgörandet. Men de kommer inte att vinna någon framgång på det, konstaterar Lars Dahlberg.

Veolia var en av sju anbudsgivare i upphandlingen om tunnelbanedriften. Kontraktet som MTR vann innebär att de inledningsvis kommer att driva tunnelbanan i Stockholm i åtta år, med möjlighet till sex års förlängning.

Rekommenderade artiklar

Större klassklyftor en generation in i framtiden

I sista delen av Fria Tidningars granskning av klassamhället spolar vi fram en generation. Daniel Lind, chefsekonom på Unionen, befarar att dagens möjligheter att bryta sig loss från sina klassbojor effektivt är på väg att sopas undan.

– Om några år kanske vi står där, tittar tillbaka och frågar oss vad som egentligen hände, säger han.

Fria.Nu

Studenter följer i föräldrarnas sociala fotspår

När det gäller utbildning faller sällan äpplet långt från trädet. Trots få hinder väljer endast drygt 20 procent av barn till lågutbildade föräldrar att läsa vidare.

– Den sociala bakgrunden betyder tveklöst väldigt mycket, säger Robert Erikson, professor i sociologi på Stockholms universitet.

Fria.Nu

Klass avgör hur bra vård man får

Privatekonomin har betydelse för hur man bemöts och behandlas av sjukvården. En sammanställning av Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar tydliga exempel på att den offentliga sjukvården i Sverige präglas av klassdiskriminering.

Fria.Nu

Fp trycker på polisen om Cyklopen

Polisens haltande utredning om brandattentatet på kulturhuset Cyklopen har fått kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) att reagera. I ett brev uppmanar hon polisen att intensifiera jakten på gärningsmännen.

– Jag hoppas att polisen tar intryck och att de gör sitt bästa, säger hon.

Aspuddens badhusentusiaster hoppas in i det sista

I dag, lördag, löper kontraktet för Aspuddsbadet ut och därmed stängs det snart 85-åriga badet. Men Björn Svensk från badhusföreningens styrelse menar att det finns utrymme att förhandla om simhallens framtid.

© 2019 Stockholms Fria