Fria.Nu

Vad hände sedan, Eva Goës?

Hon var språkrör för miljöpartiet vid riksdagsvalet 1998 när det blev det första nya partiet som kom in i den svenska riksdagen på 70 år. I riksdagen satt hon i två omgångar, från 1988 fram till miljöpartiet ramlade ur 1991. Vid miljöpartiets återtåg till riksdagen i valet 1994 var hon med och satt fram 1998.

Vad hände sen, Eva Goës?

– 1998 började jag arbeta på lokal nivå och blev landstingspolitiker i Västernorrland och satt i landstingsfullmäktige för miljöpartiet fram till 2006. Sedan 2006 arbetar jag som fritidspolitiker på lokal nivå i Härnösands kommunfullmäktige. Jag är ordförande i miljöpartiets biståndsstiftelse Green forum. Där arbetar jag internationellt med att sprida gröna idéer och organisera gröna partier i andra länder. Jag är även miljöpartiets ombud i det europeiska gröna samarbetet.

Eva Goës har en diger lista av politiska projekt bakom sig. Utöver åren som språkrör och som riksdagsledamot har hon även gjort sig känd som en stark motståndare till kärnkraften inom partiet.

Vad tycker du om att miljöpartiet ändrat sin tidigare ståndpunkt om en avveckling av kärnkraften på 10 till 12 år till att reaktorerna kan användas till dess att de tjänat ut?

– Jag tycker miljöpartiet borde vara mycket mer offensiva på en rad frågor, som till exempel frågan om avvecklingen av kärnkraften. Jag skulle vilja att miljöpartiet skulle pressa på mer.

Man ser eller hör inte mycket av din kritik. Är du inte längre med i debatten?

– Jo, jag hör av mig. Jag skickar sms så de får reda på vad tycker.

Eva Goës berättar att hon via sms har skickat sin kritik till olika personer i miljöpartiets ledning. Hon undviker att svara på frågan när jag ber henne precisera sin kritik.

– Man får aldrig vara riktigt nöjd.

Deltar du i miljöpartiets kongresser?

– Det var länge sedan jag var med som kongressombud, men jag är åker fortfarande på kongresser, men nu som ordförande i Green forum och berättar om vårt arbete under året som gått. Vi brukar också hålla intressanta seminarier och bjuda in intressanta personer. I år har vi till exempel in Mustafa Barghuti.

Mustafa Barghuti är en känd läkare, människorättskämpe och parlamentsledamot i Palestina.

Eva Goës blir entusiastiskt när hon berättar om sitt arbete och sin roll som ordförande i Green forum.

– Att arbeta systerparti till systerparti och nerifrån upp är mycket stimulerade. Vi hjälper systerpartier att organisera sig och starta gröna partier runt om i världen. Senast var jag i Bolivia. Där finns det gröna partier i cirka 30 kommuner och de fortplantar sig för var dag. Jag har märkt att unga och kvinnor är de som förvaltar och utvecklar partierna bäst.

Green forum finansieras med pengar från Sida. Riktlinjerna från Sida är bland annat att bistå en utveckling av ett väl fungerande partiväsende och demokratiska system i utvecklingsländer och länder i Västra Balkan och Östeuropa. Förutom Bolivia berättar hon att hon har rest runt till systerpartier i Västafrika, Rwanda, Benin, Sydafrika, Guatemala och Colombia.

– I Colombia var jag förra året och försökte hjälpa till i det vakuum som kom efter att Ingrid Betancourt lämnade det gröna partiet.

Ingrid Betancourt blev känd över hela världen när hon tillsammans med fjorton andra i gisslan fritogs av colombianska säkerhetsstyrkor 2 juli 2008, som lurade FARC att tro att de tillhörde en vänsterinriktad fristående organisation.

Du har varit aktiv i politiken i över 30 år – blir du aldrig trött och nedstämd över världsläget?

– Ibland står jag och skriker inombords över att vi inte kommit längre. Men jag är optimist och jag upplever att det gröna tänkandet växer och sprider sig för var dag. Internet har gjort att det blivit mycket lättare att skapa nätverk och arbeta globalt. Jag är hoppfull.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

Althögern lanseras i Skandinavien

Intervju

Två konkurrerande nyfascistiska nätverk lanseras samtidigt i Stockholm kommande helg. Mathias Wåg förklarar konflikten i alternativhögern.

© 2024 Stockholms Fria