Fp trycker på polisen om Cyklopen | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Fp trycker på polisen om Cyklopen

Polisens haltande utredning om brandattentatet på kulturhuset Cyklopen har fått kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) att reagera. I ett brev uppmanar hon polisen att intensifiera jakten på gärningsmännen.

– Jag hoppas att polisen tar intryck och att de gör sitt bästa, säger hon.

”Detta är inte bara ett angrepp mot föreningen som ägare av huset, utan också ett angrepp mot kulturens frihet och mot yttrandefriheten”, skriver kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt, fp, i ett brev till länspolismästaren Carin Götblad om den anlagda branden på Cyklopen i Högdalen.

– Jag är väldigt orolig över att det inte görs några framsteg i utredningen. Den här typen av attentat som görs med ambitionen att tysta ner andra människor är ett hot mot yttrandefriheten, säger hon.

– Jag vill med brevet understryka hur viktigt det är att polisen löser fallet.

Victor Marx, initiativtagare till nätverket Kulturkampanjen och Cyklopen, välkomnar kritiken mot utredningen.

– Det är bra att politikerna tar sitt ansvar och ifrågasätter polisens arbete. Jag tror inte att fallet är så högt prioriterat, säger han.

Stellan Åkebring, kriminalinspektör vid Söderortspolisen, är förvånad över att utredningen väckt sådan uppståndelse.

– Att en politiker vässat tänderna påverkar inte vår utredning som redan har hög prioritet. Allvarligt talat, vi gör mer än vad folk verkar tro, säger han.

Stellan Åkebring berättar att Säpo är inkopplad och att polisen studerat mobilsamtal och övervakningskameror i området vid tidpunkten för brandattentatet.

– Det finns olika politiska grupperingar som kan ligga bakom branden. Men vi har ingen teknisk bevisning och nu avvaktar vi resultatet av de brandprover vi skickat till kriminaltekniska i Linköping, säger han.

Mer förhoppningsfullt ser det ut för en återuppbyggnad av Cyklopen, även om platsen för var kulturhuset ska byggas inte är klar. Alliansen och oppositionen är eniga om att bistå föreningen med hjälp av bygget, men vilken form av stöd kommunen kan bidra med kan kulturnämnden inte ta ställning till. Först måste föreningen skicka in en ansökan om bidrag senast den 15 mars som är sista ansökningsdag.

– Vi kan inte säga ja till att betala ut pengar innan vi har en ansökan, säger Madeleine Sjöstedt.

Enligt Victor Marx är en ansökan på väg.

– Vi har fått positiva signaler från politikerna och min bedömning är att vi måste skriva en vansinnigt konstig ansökan för att inte få bidrag, säger han.

Om Kulturkampanjen slår ihop försäkringspengar, kulturbidrag och gåvor från privatpersoner har de nästan en miljon kronor. En summa som motsvarar två tredjedelar av vad Cyklopen kostade att bygga. Att en ny byggnad ska uppföras är bestämt, men föreningen målar inte upp några illusioner om var i Stockholm det första spadtaget kommer att tas.

– Jag tror att det är en fara att låsa sig, det handlar om kostnader och var vi kan få tomt och bygglov, säger Victor Marx.

5 30 hektiska dagar för Kulturkampanjen

• 14 februari: Föreningen tilldelas årets kulturpris av Alternativ stad.

• 16 februari: Föreningen anordnar en manifestation för Cyklopen genom att tåga från Sergels torg till Stureplan i byggkläder.

• 14 mars: Föreningen anordnar en stor stöd- och insamlingsgala för Cyklopen som kommer att äga rum i Kulturhuset i Stockholm.

Fakta: 

30 hektiska dagar för Kulturkampanjen:

14:e februari: Föreningen tilldelas årets kulturpris av Alternativ stad.

16:e februari: Föreningen anordnar en manifestation för Cyklopen genom att tåga från Sergels torg till Stureplan i byggkläder.

14:e mars: Föreningen anordnar en stor stöd- och insamlingsgala för Cyklopen som kommer att äga rum i Kulturhuset i Stockholm.

Rekommenderade artiklar

Större klassklyftor en generation in i framtiden

I sista delen av Fria Tidningars granskning av klassamhället spolar vi fram en generation. Daniel Lind, chefsekonom på Unionen, befarar att dagens möjligheter att bryta sig loss från sina klassbojor effektivt är på väg att sopas undan.

– Om några år kanske vi står där, tittar tillbaka och frågar oss vad som egentligen hände, säger han.

Fria.Nu

Studenter följer i föräldrarnas sociala fotspår

När det gäller utbildning faller sällan äpplet långt från trädet. Trots få hinder väljer endast drygt 20 procent av barn till lågutbildade föräldrar att läsa vidare.

– Den sociala bakgrunden betyder tveklöst väldigt mycket, säger Robert Erikson, professor i sociologi på Stockholms universitet.

Fria.Nu

Klass avgör hur bra vård man får

Privatekonomin har betydelse för hur man bemöts och behandlas av sjukvården. En sammanställning av Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar tydliga exempel på att den offentliga sjukvården i Sverige präglas av klassdiskriminering.

Fria.Nu

Veolia överklagar tunnelbanebeslut

Veolia transport överklagar SL:s beslut om att låta Hongkongföretaget MTR ta över tunnelbanedriften. Anledningen är att den franska transportjätten vill pröva den utvärderingsmodell SL hade som grund till beslutet.

Aspuddens badhusentusiaster hoppas in i det sista

I dag, lördag, löper kontraktet för Aspuddsbadet ut och därmed stängs det snart 85-åriga badet. Men Björn Svensk från badhusföreningens styrelse menar att det finns utrymme att förhandla om simhallens framtid.

© 2020 Stockholms Fria