Rättegången mot The Pirate bay: Internetaktioner och gräsrotsbevakning | Stockholms Fria
Fria.Nu

Rättegången mot The Pirate bay: Internetaktioner och gräsrotsbevakning

Sympatisörer till The pirate bay gör sitt bästa för att framställa rättegången som det spektakel de anser att den är. Samtidigt har en digital gräsrotsbevakning organiserats, och stödaktioner utförs i såväl den fysiska världen som på internet.

Då rättegången inleddes i måndags arrangerades en konventionell manifestation utanför tingsrätten. Men protesterna pågår också på internet. På forum skapas protestgrupper, och i onsdags fick svenska Ifpi, skivbolagens intresseorganisation, sin sajt hackad. Besökare möttes av rubriken ”Sluta ljug Håkan Roswall!” och uppmaningar att stödja de åtalade. Texten på den hackade sidan var en blinkning till ett berömt hack från 1996, då amerikanska CIA:s huvudsida manipulerades så att de som besökte den mäktiga underrättelsetjänsten möttes av överskriften ”Sluta ljug Bo Skarinder!”. Bo Skarinder var då åklagare i ett mål där fem personer stod åtalade för dataintrång.

De åtalade har tagit avstånd från Ifpihacket, som de anser framställer dem i dålig dager. Ifpis hemsida låg nere fram till torsdagens eftermiddag.

Rättegången bevakas av alla stora svenska och ett flertal utländska medier, men sympatisörerna har även arrangerat sin egen gräsrotsbevakning. Via mikrobloggar kan alla som följer rättegången, och det är många, bidra till nyhetsflödet genom att posta korta inlägg som länkas samman via Piratbyrån och The pirate bays temasida för rättegången.

Samtidigt gör sympatisörer till de åtalade vad de kan för att framställa rättegången som det politiska spektakel de anser att den är. På temasidan livestreamar Piratbyråns medlemmar video av hur de festar i den buss som står parkerad på Barnhusbron, strax utanför tingsrätten, och en stor fest är utannonserad till i morgon.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Pirater segervissa efter första rättegångsveckan

I tingsrätten har åklagaren försökt stämpla The pirate bay som ett både vinstdrivet och ideologisk projekt. Men Piratbyrån menar att den första rättegångsveckan förebådar en frikännande dom.

Fria.Nu

The pirate bay-rättegången inledd

Utanför tingsrätten ekade slagorden till stöd för de åtalade. Inne i förhandlingssalen återupprepade åklagaren gång på gång att männen bakom The pirate bay tjänat pengar på verksamheten.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria