Pirater segervissa efter första rättegångsveckan | Stockholms Fria
Fria.Nu

Pirater segervissa efter första rättegångsveckan

I tingsrätten har åklagaren försökt stämpla The pirate bay som ett både vinstdrivet och ideologisk projekt. Men Piratbyrån menar att den första rättegångsveckan förebådar en frikännande dom.

Sakfrågan, huruvida det är brottsligt att länka till upphovsrättsskyddat material, är inte det enda som har diskuterats i tingsrätten under första veckan av rättegången mot The pirate bay. Samtliga åtalade har fått besvara frågor om sin ideologiska inställning till upphovsrätt, och stor vikt har fästs vid de 1,2 miljoner kronor åklagaren hävdar att annonsförsäljning på The pirate bay inbringat.

På måndag har åklagaren kallat Tobias Andersson från Piratbyrån, som en gång i tiden startade The pirate bay, till vittnesbåset. Efter att ha följt rättegångens första vecka tycker han att åklagarsidans taktik att stämpla de åtalade som motiverade av både profitintresse och digital frihetskamp är en smula motsägelsefull.
– Vi har lite svårt att förstå vad de vill, säger Tobias Andersson. Jag tror de vill stämpla dem för ett uppsåt, de frågar mycket om namnet The pirate bay och om de är ideologiskt drivna. Kanske är det för att de har så lite annat.
Veckan har också, menar han, visat att åklagarsidan vare sig har tillräckligt tekniskt kunnande eller bevismaterial att luta sig mot.
– Innan det här började var jag osäker och kände att det kunde gå hur som helst, men i dag är jag övertygad att de frias. När jag har lyssnat på förhören har jag väldigt svårt att tro att man kan binda dem vid upphovsrättsbrott.

Att utgången i målet kommer överklagas har stått klart sedan länge. Likaså att den sajt som står i centrum för åtalet inte kommer att påverkas.
– Vi kommer inte att stänga ner TPB, säger den åtalade Fredrik Neij.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

The pirate bay-rättegången inledd

Utanför tingsrätten ekade slagorden till stöd för de åtalade. Inne i förhandlingssalen återupprepade åklagaren gång på gång att männen bakom The pirate bay tjänat pengar på verksamheten.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria