Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Representanter för en rad länder utlovade bistånd på över 4,5 miljarder US-dollar när de samlades i den egyptiska turistdestinationen Sharm el-Sheikh i måndags för att diskutera återuppbyggnaden av Gaza. Men den senaste i raden av internationella givarkonferenser efter naturkatastrofer eller krig skilde sig från sina föregångare. Troligtvis är det första gången som det berörda folkets valda politiska representanter – Hamas – inte bjudits in för att delta.

Merparten av det utlovade biståndet går inte heller till återuppbyggnad, eller ens till Gaza. Istället utgör det stöd till den palestinska myndigheten på Västbanken, som leds av Hamas rivaler i Fatah-rörelsen. Av 900 miljoner US-dollar som USA utlovat går 600 miljoner till den palestinska myndigheten, och 300 miljoner till akut humanitär hjälp i Gaza, enligt LA Times.

Detta kan jämföras med de 30 miljarder US-dollar som USA har lovat Israel i militärt bistånd fram till år 2017.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton lovade under konferensen att Hamas inte ska få ”ett öre” av pengarna till återuppbyggnaden, skriver den egyptiska tidningen Daily News. Samtidigt manade hon det palestinska folket att följa den palestinska myndigheten och Fatah-ledaren Mahmoud Abbas, ”inte de falska val som extremister erbjuder, vars taktik, inklusive raketattacker som fortsätter än i dag, bara kommer att leda till mer lidande.”

– Att förbigå de legitima palestinska myndigheterna är ett steg i fel riktning, och undergräver återuppbyggnaden, säger Hamas-talesmannen Fawzi Barhoum till israeliska Haaretz.

Han anklagade också USA och andra stater för att utnyttja givarkonferensen för politiska syften, på bekostnad av befolkningen i Gaza.

– De använder behovet av återuppbyggnad i Gaza som ett sätt att utpressa Hamas, för att få oss att ändra inställning, säger han.

EU och USA frös sitt bistånd till den palestinska myndigheten efter att Hamas vann parlamentsvalet i januari 2006. I juli 2007 tog Hamas kontroll över Gaza efter en period av interna strider mellan Hamas och Fatah-rörelsen. Sedan dess har gränsövergångarna från Gaza till Israel och Egypten varit mer eller mindre helt stängda.

EU har utlovat 436 miljoner euro i bistånd till Gaza efter kriget, men uppmanar samtidigt Israel att avsluta sin blockad.

– Det centrala problemet just nu är inte finansiering, utan tillträde, sade kommissionären för externa relationer, Benita Ferrero-Waldner, i ett uttalande inför konferensen.

Människorättsorganisationer varnar också för att Israels restriktioner på införsel av varor till Gaza innebär att bistånd till återuppbyggnad kan göra mycket liten nytta. Enligt Human rights watch, HRW, är ett slut på blockaden en absolut förutsättning för återuppbyggnad och ekonomisk återhämtning.

– Alla biståndslöften kommer att vara i stort sett värdelösa om inte biståndsgivarna kräver att Israel öppnar gränserna för kommersiella varor såväl som humanitära nödvändigheter, säger Kennet Roth, chef för HRW.

– Den olagliga blockaden är det främsta hindret för återuppbyggnad och den ekonomiska aktivitet som är grundläggande för varje samhälle.

Enligt FN:s utvecklingsorgan, UNDP, förstördes 14 000 bostäder, 219 fabriker och 240 skolor under det israeliska angreppet i december och januari. Gaza behöver importera minst 500 lastbilar med humanitär hjälp och varor varje dag. I februari var det genomsnittliga antalet som tilläts passera gränsen mindre än 100. Gränsövergången vid Karni, som har modern säkerhetsutrustning och kapacitet att hantera 750 lastbilar per dag, förblir stängd. Istället måste varor föras in via en mindre gränsövergång där varje föremål måste lastas av, inspekteras och lastas på – mot en avgift på 1 000 US-dollar per lastbil. Sedan striderna i Gaza upphörde den 18 januari har Israel vägrat släppa in varor som kikärtor, pasta, vetemjöl, anteckningsböcker, generatorer och vattenpumpar.

Samtidigt fortsätter expansionen av olagliga israeliska bosättningar på Västbanken. Enligt en ny rapport av den israeliska fredsorganisationen Peace now finns planer på 73 300 nya bostäder på ockuperad mark. Om planerna förverkligas kommer det totala antalet bosättare nästan fördubblas. Peace now varnar för att den nya israeliska högerregeringen kommer att bygga ut bosättningarna i högre takt, ”med den tydliga intentionen att förstöra möjligheten av en tvåstatslösning”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

Blockaden mot Gaza skärper spänningar i Sinai

Årtionden av diskriminering och förtryck har skapat en explosiv situation på Sinai-halvön. Genom att stänga en viktig marknad för varor och tjänster har blockaden av Gaza förvärrat situationen ytterligare.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria