Synpunkten


Caspar Behrendt
Fria.Nu

Allt detta har jag lärt mig på en charter

Vi är på charter i Afrika. Det är spännande, vi lär oss mycket om deras kultur.

Nu åker vår buss förbi tunisiska olivplantage. Olivträden kan bli tio tusen år gamla. Det var romarna som började plantera oliver här. I Tunisien gillar inte vanligt folk mediciner så mycket. Istället dricker de gärna en kopp olivolja med lite citron om de känner sig sjuka, sådan är deras kultur. Det passar väldigt bra för de har mycket gott om oliver.

Många är gästvänliga i Afrika. Ett folk med en kultur präglad av detta är berberfolket. De bor i grottor som de har huggit ut ur kalkstensberg i ett område där det inte går att odla någonting så de är mycket fattiga. Men ändå gästvänliga. Vi stannar bussen framför ett sådant hem och stiger på. Man får bara fotografera berberna om de nickar och det gör de som tur är.

De är så gästvänliga i sin kultur att resebyrån inte behöver betala någonting för det här besöket. Fast man får gärna ge pengar till berberna. Dock inte direkt i handen utan i en skål. Så är det i deras kultur. De säger tack när vi lägger pengar i skålen och en kvinna mal mjöl på ett etniskt vis. Den äldsta gubben i huset har små vårtor på näsan och ser ut som en rumpnisse fast han är en berber. Nu far vi vidare söderut, mot Sahara där dromedarerna bara står och väntar på oss. Det ligger i deras kultur. De är öknens skepp och vi ska hoppa upp och glida fram, de bara står där och väntar på oss.

Nu besöker vi en arena som är äldre än gamla Ullevi kan man säga. Det är ett colosseum som romarna byggde. Tyvärr står bara halva kvar eftersom fransmännen bombade det under andra världskriget. Afrika har varit skådeplats för många konflikter.

Nu ligger vi på sängen på ett fyrstjärnigt hotell och ser på tv. Vi har åkt på öknens skepp. Det var en unik upplevelse och vi fick hyra långa rockar och huvuddukar så att vi kunde känna smaken av den äkta arabiska kulturen.

Sun Palm är ett bra hotell. Personalen här har på sig trevliga traditionella kläder. Man kan nog säga att de fyrstjärniga hotellen i Afrika är bra.

På tv:n är alla mycket blekare än personalen här. De har nog inte varit i Sahara för de är till och med blekare än vi, fast vi inte har solat så mycket!

Tunisierna är bra på att hitta olika sätt att spara pengar på eftersom lönerna är så låga här. De bryr sig till exempel inte så mycket om kläder som vi kanske gör i dag.

Men de är också bra på att hitta olika extrainkomster. Vid vägkanten säljer de smuggelbensin. Polisen har fått mutor och tittar åt ett annat håll, som det brukar vara i afrikanska länder. Fast det blir mindre och mindre korruption här berättar vår guide, och det gäller hela kontinenten.

Efter frukostbuffén i morgon flyger vi hem. Vi har hittills inte sett så mycket av Afrikas mörka sida; ingen svält alls till exempel. Däremot har ett stort antal försäljare försökt lura oss bara för att vi är utlänningar. Man har det inte alltid lätt här som utlänning.

I den arabiska kulturen finns det ju också gott om terrorism. Och man får ta med sig vätska på flyget, vilket gör oss lite oroliga. Alla vet ju att man kan göra bomber av vätska. Att det är tillåtet tyder på en utbredd acceptans av denna hemska praktik som faktiskt inte kan rättfärdigas. Det är vi lite nervösa för.

Men om detta förändras kan jag helt klart rekommendera Afrika som resmål.

Frilansjournalist och fristående krönikör för Fria Tidningar.

"Vi har åkt på öknens skepp. Det var en unik upplevelse och vi fick hyra långa rockar och huvuddukar så att vi kunde känna smaken av den äkta arabiska kulturen."

Missa inte nästa veckas krönika av Helena Looft.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Carl Bildt – är du fortfarande arg?

Carl Bildt stod i aulan och plattade till dig inför hela skolan. Jag såg det på nyheterna, det är nästan 15 år sedan men jag undrar: är du fortfarande arg? Han pratade om EG för snart skulle vi gå med. Du sa från golvet att du inte tyckte att Sverige skulle ge upp sin alliansfrihet.

Fria.Nu
Synpunkten
:

Dags att förbereda för 90 miljoner flyktingar

Tv-meteorologen Pär Holmgren berörde mig djupt. Jag hörde honom säga att Sverige antagligen kommer att klara sig ganska bra när klimatet förändras. Men vi får ställa in oss på att det kan bo 100 miljoner människor i det här landet om 100 år, eftersom många andra platser på jorden blir omöjliga att leva på.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria