G20-aktivister tar finansiell härdsmälta till bankkvarteren | Stockholms Fria
Fria.Nu

G20-aktivister tar finansiell härdsmälta till bankkvarteren

På torsdag möts länderna i G20-gruppen i London för att diskutera vägar ut ur lågkonjunkturen. Men en lång rad organisationer menar att den politik som skapade krisen inte kan lösa den, och massiva protester planeras.

Den 2 april möts ledarna för världens 20 största ekonomier i London för att under G20-mötet diskutera finansiell stabilitet, tillväxt och jobb. Men redan i dag börjar protesterna. Koalitionen Put people first samlar en bred skara etablerade organisationer – däribland biståndsorganisationen Oxfam och TUC, motsvarigheten till svenska LO – och räknar med att genomföra en massiv demonstration genom huvudstaden. I sin plattform kräver koalitionen genomgripande förändringar av världsekonomin och att sakernas tillstånd efter lågkonjunkturen inte återgår till ”business as usual”.

– Jag tror att många verkligen känner ett behov av förändring, säger Emma Harbour, från utvecklingsorganisationen Action aid som deltar i marschen.

– Vi arbetar mest utomlands, men vi får hela tiden fler som stöder oss här hemma. Det låter idealistiskt, men folk förstår att en förändring av den globala ekonomin vore positivt för oss alla.

På onsdag arrangeras ett flertal direkta aktioner i protest mot toppmötets agenda. Och nätverket G20 Meltdowns karneval betraktas av polisen som ett högriskarrangemang.

– Vi ser en exempellös aktivitet bland protestgrupper. Anarkister, antiglobaliseringsgrupper och miljöaktivister slår sig samman. De har en del mycket smarta människor och deras mål är att stänga ner staden, säger Bob Broadhurst vid Londons Metropolitan police till tidningen The Daily Telegraph.

Intiativet till G20 Meltdown togs av akademiker vid marknadstillvända University of East London. Fyra karnevalståg ska, anförda av apokalypsens fyra ryttare – krig, klimatkaos, ekonomisk brottslighet och hemlöshet – sammanstråla utanför Bank of England för en gatufest.

På sin webbplats uppger G20 Meltdown att det har tre mål: att delta i en karneval, att stödja andra protester och att omkullkasta kapitalismen. Michael Rainsbro från nätverket försäkrar att det tredje målet är alvarligt menat, även om han inte tror att revolutionen kommer att äga rum i morgon.

– Det är bra att påminna om ordet kapitalism. Fiskar lever i vatten men de pratar inte om vatten. Vi lever i kapitalism, men fram tills för några år sedan pratade ingen om det. I dag kan människor se att det kanske finns andra sätt att organisera vår ekonomi.

– Kapitalismen har inte lyckats ge oss mänskliga rättigheter, den har inte lyckats ge oss anständiga arbetsvillkor och den har inte lyckats hantera miljöfrågorna. Men nu ser vi att kapitalismen också har misslyckats med det enda den egentligen hävdat att den är kapabel till, att leverera vinst. Den har faktiskt misslyckats med allt.

Samtidigt som karnevalen når fram till finanskvarteren ska Climate camp G20 inta gatuutrymmet utanför Europeiska klimatbörsen. Tidigare har nätverket bland annat organiserat ett uppmärksammat klimatläger vid Heathrow i protest mot byggandet av en tredje landningsbana på flygplatsen. Den här gången är planen att anordna ett dygnslångt läger, men först måste aktivisterna ta sig förbi polisen.

– Vår plan är att svepa in från olika håll exakt klockan 12.30 på onsdag, säger Nel Evans från Climate camp.

– Det är viktigt att poängtera att människor har rätt att använda alla till buds stående medel för att stoppa klimatförändringarna, men det här ska vara en positiv demonstration. Vi ska ordna en ekologisk marknad, fixa klimatlekar, ha en cykeldriven bio. Alla de vanliga roliga grejerna.

Målet för aktionen var inte svårt att formulera. Nel Evans menar att marknadslösningar är anledningen till klimatkrisen, inte lösningen på den.

– 70 procent av världens handel med utsläppsrätter äger rum på Europeiska klimatbörsen. Nu pratar de om att kickstarta den ekonomiska tillväxten med stimulanspaket och vi vill påpeka att det är girighet och konsumtion som har gjort att vi hamnat här från första början.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Konstitutionell seger efter maktkamp i Pakistan

En möjlig revolt i huvudstaden Islamabad avblåstes när Pakistans president Asif Ali Zardari på måndagen meddelade att Högsta domstolens avsatte chefsdomare Iftikhar Chaudhry ska återinstalleras. Oppositionen kallade beskedet en seger för demokratin, men inrikespolitiskt är det snarare fråga om en vapenvila än om fred.

Fria.Nu

ICC efterlyser Sudans president

För första gången åtalar FN:s internationella brottsdomstol en sittande statschef när Sudans president Omar al-Bashir nu anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur.

Fria.Nu

Israel går åt höger

Likud och Kadima lyckades inte överbrygga sina skiljaktiga åsikter om en framtida palestinsk stat. Nu tyder istället det mesta på att Likud bildar koalitionsregering tillsammans med högerextrema partier. En regering som kommer att bli ”mer sionistisk” än den nuvarande.

Fria.Nu

Karibisk strejk får sekelgamla motsättningar att blossa upp

Efter att förhandlingarna mellan Kollektivet mot exploatering och regeringen i Paris bröt samman förra veckan har konflikten på det franska departementet Guadeloupe gått från organiserad generalstrejk till vilt socialt uppror. Bakom missnöjet ligger både klassklyftor och sekelgamla etniska motsättningar.

Fria.Nu

USA:s nazister försöker rekrytera inom militären

Högerextremismen

Att ha tjänstgjort i det militära ger hög status inom USA:s nazistkretsar, och enligt en rapport från FBI försöker den tynande vit makt-miljön vitalisera sig genom att rekrytera personer med erfarenhet från armén. Uppgifter pekar på att militären – som behöver soldater att sätta in i Irak och Afghanistan – ser mellan fingrarna när högerextremister tar värvning.

Fria.Nu

© 2022 Stockholms Fria