Fria.Nu

Nu kan homosexuella gifta sig

Från och med den 1 maj har par där båda har samma kön möjlighet att ingå äktenskap. Det beslutade en majoritet av riksdagen på onsdagen. De enda som reserverade sig var, som väntat, kd.

Kristdemokraterna har föreslagit en giftermålsbalk där begreppet äktenskap tas bort från lagstiftningen, eftersom de anser att ett äktenskap är förbehållet man och hustru. Istället vill de se att människor ska kunna gifta sig genom en registrering och att välsignelseakter därefter blir en fråga för samfund, kyrkor och andra sammanslutningar. Så blev det inte.

– I den könsneutrala äktenskaplagstiftningen jämställs kyrkan med andra trossamfund som får ansöka om vigselrätt, berättar Lars Haglind, kanslichef i civilutskottet.

Om man vill gifta sig i kyrkan kan nu enskilda präster viga samkönade par efter den 1 maj. Kyrkomötet tar ett formellt beslut att behålla sin vigselrätt i oktober. Men det innebär inte att alla kan gifta sig i kyrkan.

– Även därefter kan enskilda präster vägra att viga ett samkönat par, säger Lars Haglind.

Väljer ett par att flytta till ett annat land som inte tillämpar registrerat partnerskap eller könsneutral äktenskapslagstiftning, räknas inte paret som gifta i det landet.

Den 1 maj kommer lagen om registrerat partnerskap att upphävas när den nya äktenskapslagen träder i kraft.

Redan registrerade partner ska kunna fortsätta att vara det. Men de som istället önskar vara gifta ska kunna omvandla sitt registrerade partnerskap till äktenskap.

– Detta görs genom en enkel anmälan till Skatteverket, eller genom en vigsel, säger Lars Haglind.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2024 Stockholms Fria