Fria.Nu

Luftföroreningar kan ge låg födselvikt

Barn till mödrar som bott längs större trafikleder under graviditeten har lägre födslovikt. Kvävedioxid och sotpartiklar från bilavgaser är bovarna i dramat enligt en ny amerikansk studie.

Exponering för avgaser från trafik påverkar fosters prenatala utveckling. Det är slutsatsen av en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of epidemiology and community health, vilken kartlagt förhållandena för knappt 336 000 barn födda i den amerikanska delstaten New Jersey mellan 1993 och 2003.

”Våra resultat tyder på att luftföroreningar, kanske särskilt trafikutsläpp under tidig och sen graviditet och/eller faktorer relaterade till bosättning i närheten av en väg under graviditet kan påverka fostrets tillväxt”, skriver professor David Rich vid University of medicine and dentistry, som lett arbetet med studien, i tidskriften.

Forskarna hämtade data om luftföroreningar som låg max tio kilometer från mödrarnas hem för att räkna ut deras exponering för luftföroreningar. Resultaten visade att två föroreningar som produceras av bilar – kvävedioxid och sotpartiklar – påverkade fostrets födslovikt. Risken för låg vikt ökade signifikant för varje ökning om fyra mikrogram partikelmassa per kubikmeter, liksom för varje ökning om tio kvävedioxidatomer per miljard.

Av studien framgår inte exakt hur avgaser kan inverka på fostertillväxt, men enligt forskningslaget visar tidigare undersökningar att luftföroreningar kan påverka cellernas normala utveckling, samt påverka tillförseln av syre och näringsämnen till livmodern.

Studiens resultat kontrollerades mot faktorer som socioekonomisk status, utbildningsnivå, etnicitet och huruvida mödrarna rökte, och resultaten stod sig oberoende av dessa. Däremot har studien fått kritik för att resultaten inte kontrollerats mot faktorer som föräldrarnas fysiska storlek vid födseln och i vuxet tillstånd samt mödrarnas diet under graviditeten.

– Detta är en intressant studie eftersom den visar på ett möjligt samband, men jag tror att resultaten måste ses över i jakt på andra faktorer som kan påverka, säger Patrick O’Brien, professor i obstetrik vid brittiska Royal college, till BBC.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Existentiell utbrändhet när kyrkans roll förändras

Var femte svensk präst ligger i riskzonen för att bli utbränd. Det menar Lennart Belfrage, doktor i religionspsykologi vid Uppsala universitet. Bakgrunden är de nya krav som det postmoderna samhället ställer på prästrollen. Anders Ekhem, kyrkoherde i Farsta församling, känner igen bilden av utsatthet men menar att förändringen i grunden är positiv.

Fria.Nu

Självmord på arbetsplatsen smittar

Självmord smittar. Om någon tar sitt liv ökar risken att närstående också gör det. Det gäller inom familjen. Och, visar ny svensk forskning, på arbetsplatsen.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria