Oklart hur farlig svininfluensan är | Stockholms Fria
Fria.Nu

Oklart hur farlig svininfluensan är

VIRUS På torsdagen höjde världshälsoorganisationen sin pandemivarningsnivå från steg 5 till steg 6. Det innebär att det finns en allvarlig risk för att svininfluensan får pandemisk spridning.

– Det positiva är att världen är bättre förberedd än någonsin tidigare för en influensapandemi, sade WHO:s ordförande Margaret Chan på en presskonferens i torsdags.

Begreppet pandemi väcker oro, men har mer att göra med spridning än med dödlighet. Och ännu råder osäkerhet om hur farligt den nya virusstammen H1N1 egentligen är. Vid denna tidnings pressläggning hade 148 fall av smitta och totalt åtta dödsfall bekräftats i nio länder.

Ett antal svenskar har testats för H1N1, men inte befunnits smittade. Viruset tycks vara känsligt för läkemedlet Tamiflu, som Sverige har ett stort lager av.

Arbetet med att ta fram ett vaccin mot H1N1 väntas påbörjas inom kort. Inom sex månader efter att ett vaccin har producerats kan det, genom ett garantiavtal med en vaccinproducent, distribueras till hela Sveriges befolkning.

Rekommenderade artiklar

© 2019 Stockholms Fria