Stockholms Fria

Olydigt byggprojekt blir Mejan-skandal

Sedan fallen Nug och Anna Odell har Konstfack börjat granska elevers verk i förväg och ta större hänsyn till juristers bedömning. Nu har skräcken för att misshaga politiker och allmänhet spridit sig till Kungliga konsthögskolan Mejan.

En av dem som hamnat i kläm efter Konstfackdebatterna är Victor Marx, en av initiativtagarna till föreningen Kulturkampanjen och kulturhuset Cyklopen.

I tisdags placerade han tillsammans med några vänner ett åtta meter högt bostadstorn under Liljeholmsbron. Dels för att uppmärksamma platser i staden som betraktas som ingenmansland, dels för att göra något konkret i bostadsfrågan.

– Jag ville göra något spektakulärt, berättar Victor Marx. När man ska göra något för hemlösa så är det ofta en barack, men hur kul är det att bo i en sådan? Det är inte så mycket dyrare att bygga ett intressant hus.

Ledningen på Mejan har känt till hans projekt sedan ett år tillbaka, då han började på skolans ettåriga projektutbildning inom ämnet ”skulptur”. Redan då stod det i klartext i hans ansökan vad projektet skulle gå ut på. Ingen reagerade. Men i och med debatten kring Konstfack har man fått kalla fötter och utsatt Victor Marx projekt för omfattande granskning.

– Det är en uppenbar koppling till Konstfack. Det började då och sedan dess har det varit en massa turer. De har skickat mitt projekt till jurister, jag har tvingats lämna in en skrivelse om exakt vad jag ska göra och det har jag gjort, men det har inte räckt.

För en vecka sedan blev Victor Marx inkallad till rektor Måns Wrange för att skriva på ett papper. Det var en enda lång kravlista: huset skulle ha bygglov, rivningslov, tillstånd från markägaren, ingen skulle få bo eller vistas i lokalen och obehöriga skulle inte äga tillträde till lokalen.

– Om jag inte skrev på det här skulle jag bli underkänd, vilket skulle betyda att jag blir återbetalningsskyldig till CSN och allt skulle vara förgäves. ”Ni försöker tvinga mig att skriva på”, sa jag. ”I så fall hoppar jag av och så ser ni till att jag får mina poäng.”

Och så blev det. I måndags avslutade han sina studier, mot att han slipper bli underkänd. Victor Marx är besviken.

– Jag ser det som att jag blev utkastad, de tvingade mig att skriva på. Det är en form av kontraktsbrott, för jag har blivit antagen för att göra det här.

Enligt Mejans rektor Måns Wrange är det framför allt brandsäkerhetsskäl som gör att skolan känner sig tvingad att stoppa Victor Marx idé. Det skulle kunna hända en olycka i byggnaden. Det argumentet ger Victor Marx inte mycket för:

– Det kan börja brinna i en sommarstuga också. Det här är ett tillåtet boende. Det finns en nödutgång genom taket, det är också det smartaste sättet om det nu skulle börja brinna här nere. Hela grejen är ett stort skämt.

Till Dagens Nyheter säger Måns Wrange att diskussionen kring verket har pågått sedan i höstas och att granskningen hör till vanligheterna.

– Om en uteliggare skulle gå in och lägga sig i huset och råka tappa en fimp och brännas inne, då är det en otroligt allvarlig sak som inget konstverk i världen kan försvara, säger han till tidningen.

Patrik, hemlös fram till i tisdags eftermiddag men numera ägare av det legofärgade bostadstornet, är i alla fall mycket nöjd. Vid inflyttningen blev det spontant kramkalas och champagne.

– En sådan här inflyttningsfest har jag aldrig haft, sade Patrik.

Fakta: 

Installationen är ett av två projekt som Victor Marx arbetat med under skolåret. Det andra är ett galleri som invigs i kväll, den 13 maj, vid Masmo tunnelbanestation. Gatukonstkollektivet Caper har stått för utsmyckningarna. I dag gick vänsterpartiet ut med ett pressmeddelande där man uttrycker sitt stöd för Victor Marx. ”Ett utmärkt exempel på samhällstillvänd konst”, säger Ann Mari

Engel, (v) ledamot i kulturnämnden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

© 2024 Stockholms Fria