Facket polisanmäler socialdemokratisk riksdagsledamot | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Facket polisanmäler socialdemokratisk riksdagsledamot

Facket anser att Mia Fällström, redaktör för föreningen Hopps tidskrift Våga se, har blivit olovligt uppsagd och lockuoutad. SAC polisanmäler nu arbetsköparen och har försatt Hopps lokaler i blockad.

Förra veckan skrev FRIA om Mia Fällström, redaktör för Riksorganisationen mot sexuella övergrepps (Hopp) tidning Våga se, som blivit uppsagd på grund av vad arbetsköparen hävdar är omstruktureringar av verksamheten. Facket, SAC, hävdar att det är en olovlig uppsägning som har sin bakgrund i att Mia Fällström påpekade oegentligheter på arbetsplatsen. Tvisteförhandlingarna misslyckades och nu har facket lämnat in en polisanmälan mot arbetsköparens representant, riksdagsledamoten Elisebeht Markström (S), ordförande i Hopps styrelse.

– Min grundinställning är att fackliga konflikter inte är en polisiär angelägenhet. Detta är huvudregeln men i det här fallet är det så stora oegentligheter att polisen är enda stället man kan gå till, säger SAC:s ombud Toivo Jokkala.

Mia Fällström berättar att hon gick till polisen i Solna i måndags. Anledningen är att Elisebeht Markström ska ha gett facket felaktiga handlingar under tvisteförhandlingarna.

Enligt Toivo Jokkala bad de om att få se alla ekonomiska papper, vilket de nekades fullständigt, och när de bad att få se verksamhetsplanen fick de se något helt annat.

– Vi ville se hur organisationen såg ut eftersom arbetsgivaren har hänvisat till en omstrukturering, och då lämnades det ut något slags punktlista utskriven från datorn. Det såg jättekonstigt ut. Vi bad Elisebeht Markström att skriva under och vidimera vilket hon gjorde under sittande möte, men när vi sedan såg papperen de lämnat till ställen som de sökt bidrag ifrån stämde de inte alls överens med de papper som de hade lämnat till oss.

Toivo Jokkala säger att det är uppenbart att arbetsköparen försöker kringgå det faktum att det inte fanns något skäl för uppsägning.

– Det känns skönt att anmälan är inne, och det visar att vi tar det här på allvar och vill gå vidare med det, säger Toivo Jokkala.

Utöver polisanmälan har SAC även lämnat in en stämningsansökan till arbetsdomstolen och på fredagen inledde facket en blockad mot Hopps lokaler.

FRIA har förgäves försökt nå Elisebeht Markström för en kommentar.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Barncentrum kan tvingas stänga

Barncentrum på Kungsholmen riskerar att läggas ned då socialnämnden anser att verksamheten är för dyr, rapporterar Vårt Kungsholmen. Centrumet har varit en trygg miljö för barn som har utsatts för brott, och har samlat polis, rättsläkare, åklagare, socialtjänst och psykiatri på ett ställe.

Miljöpartiet bryter rödgrönt samarbete

Miljöpartiet i Stockholm stad annonserade på onsdagen att de bryter upp från det rödgröna samarbetet i staden. Men både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet säger att det inte finns något samarbete att hoppa av från.

Vård ingen hjälp till bostad

Att få vård har inte hjälpt missbrukare med psykiskt störning att få bostad på Södermalm. Tvärtom är det fler som är bostadslösa efter att de har fått hjälp för sitt missbruk. Det visar en ny studie utförd på Socialhögskolan.

Klubbar kan tvingas betala polisbevakningen

Ett utslag i kammarrätten i Göteborg ger polisen rätt att ta betalt för sin kommendering i samband med idrottsevenemang – så länge klubben i fråga är ett aktiebolag och inte en ideell förening. Utslaget kan få betydelse för flera stockholmsklubbar.

Sänkt lön hotar sköterskor på Karolinska

Sjuk- och undersköterskor på Karolinska kan gå miste om tusenlappar när det nya avtalet för OB-ersättning träder i kraft. På akuten i Huddinge har personalen lämnat in en protestlista till sjukhusdirektören, och på hjärtintensiven är personalen oroliga.

© 2022 Stockholms Fria