Stockholms Fria

Sommarjobben cementerar klasskillnader i länet

Det är stora löneskillnader för sommarjobb inom Stockholms län. Ungdomar i Danderyd tjänar nästan dubbelt så mycket på att sköta parker, barn och äldre som som utför samma arbete i Haninge. Oacceptabelt, menar Kommunal Stockholm.

Nu har fackförbundet Kommunal släppt sin årliga redovisning över hur mycket lön sommarjobbande ungdomar får i olika kommuner och landsting. Och skillnaderna är stora. I Skurup tjänar ungdomarna minst – 40 kronor per timme medan de som gått ut gymnasiet i Danderyd tjänar 100 kronor per timme.

I Stockholms län tjänar ungdomar följaktligen också mest i Danderyd. De som har avslutat årskurs 2 på gymnasiet tjänar 90 kronor i timmen. Det är 38 kronor mer än lika gamla ungdomar i Haninge och 35 kronor mer än ungdomarna i de betydligt fattigare kommunerna Salem, Haninge, Botkyrka och Huddinge.

– Det är orimliga skillnader. Alla ungdomar måste känna att de är lika mycket värda och får lika mycket betalt för samma jobb, säger Elisabeth Hammarstedt, ordförande i Kommunal Stockholm.

Hon förklarar skillnaderna med att kollektivavtalet om lägsta lön gäller från 19 år, en åldersgräns som Kommunal vill få bort. Men i förhandlingar med arbetsköparna hävdar dessa att feriejobben bara kan betraktas som praktik, trots att sommarjobbare ofta gör ett ordinarie jobb.

– Kommunerna kan alltså sätta vilka löner de vill för dem som inte har fyllt 19 år, och det är det kommunala självstyret som gör att lönerna varierar så kraftigt.

Elisabeth Hammarstedt säger att även kommunernas ekonomi spelar in, liksom hur mycket man värnar om sina ungdomar.

I Nynäshamn betalar man visserligen inte ungdomar mer än 50 kronor per timme, men där har man lovat alla som vill ett sommarjobb.

– Men det är ju oerhört viktigt att våra ungdomar som för första gången kommer ut i arbetslivet får en skälig lön och bra arbetsvillkor oavsett var i länet man bor. Det är en bekräftelse på ens värde och att ens insats uppskattas.

Enligt Elisabeth Hammarstedt kan man inte heller se någon skillnad mellan socialdemokratiskt styrda kommuner och borgerligt styrda ifråga om att betala ungdomarna en skälig lön. I det borgerligt styrda Haninge får ungdomarna nästan hälften av vad det borgerliga Danderyd betalar.

– I stället för att höja lönen för sommarjobbande ungdomar har vi valt att öka antalet platser från 200 till 300 i år, för att fler ska få chansen till sommarjobb, säger Marie Litholm (KD), ordförande i socialnämnden i Haninge kommun.

Men i välbeställda Danderyds kommun handlar det inte om att välja mellan antalet sommarjobbare eller deras löner.

– För några år sedan fick vi kritik i medierna för att lönerna var för låga. Efter en diskussion och debatt höjde vi dem. Men nu har jag hört att några inte fått sommarjobb, så nu ska vi skaffa fram fler, säger Olle Reichenberg (M) gruppledare.

Kommunal rekommenderar att sommarjobbande 16- och 17-åringar får minst 56 kronor i timmen och 18- och 19-åringar minst 70 kronor i timmen. Dessa rekommendationer överskrids också av Stockholms stad, Sollentuna, Solna, Tyresö och Täby kommun, vilket ger ytterligare belägg för att det är de rikare kommunerna som betalar sina ungdomar mest. Stockholms läns landsting ligger strax över rekommendationen.

Elisabeth Hammarstedt påpekar också att förutom att ungdomar i de rikare kommunerna tjänar mer, har de också själva större möjligheter att via kontakter skaffa sig ett sommarjobb på egen hand.

– I det företagstäta Danderyd är det lättare för ungdomar att få ett skaffa sig ett sommarjobb via sina kontaktnät. Och därmed ökar också chansen att senare komma in i arbetslivet.

Fakta: 

Här tjänar ungdomar födda 1992 mest respektive minst:

Danderyd: 90 kr

Täby: 82,42 kr (+ sem. ers.)

Stockholms stad: 79 kr

Tyresö: 78 kr (+ sem. ers.)

Sollentuna: 75 (+ sem. ers.)

Haninge: 47 kr (+ sem. ers.)

Nynäshamn: 50 kr (+ sem. ers.)

Botkyrka: 55 kr

Nykvarn: 55 kr

Salem: 55 kr

Huddinge: 55 kr

Upplands Väsby: 55 kr

Källa: Kommunal

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2024 Stockholms Fria