Fria Tidningen

En legendarisk målare har lämnat oss

Graffitilegenden Iz the Wiz har gått bort, 50 år gammal. Han var en av 1970-talets mest notoriska tunnelbanemålare och verksam ända fram till förra fredagen.

Michael Martin, mer känd som graffitilegenden Iz the Wiz, har gått bort.

Iz the Wiz gjorde sig ett namn under sjuttiotalet som en av New Yorks mest notoriska tunnelbanemålare. Hans throw-up IZ syntes på tusentals tunnelbanevagnar. Internationellt känd blev han genom filmer som Style wars (1983) och boken Subway art (1984). Hans mest kända verk var sannolikt Hell Iz for Children från 1982.

Svenska graffitimålaren Maes menar att Iz också var viktig inom den eklektiska och lekfulla graffitin och sörjer hans bortgång:

– En stor inspirationskälla bland giganterna och en föregångare inom det tidiga skoj-toy-målandet.

Iz the Wiz var aktiv in i det sista och så sent som förra fredagen, den 12 juni, bara dagar innan han gick bort, visade han verk och målade live på Tuff City i Bronx, New York. Iz the Wiz blev 50 år gammal.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konsthösten och giganterna

Det svenska måleriets mästare möter graffitins Elvis Presley. Jacob Kimvall guidar till den stockholmska konsthösten, som startade på allvar nu i veckan.

Kärlek och nostalgi i förening

Jag har skrivit det förut – hiphop är en kultur besatt av tiden. Här, i hiphopen, finns plats för sentimental tillbakablickande nostalgi, politisk realistisk samtidsskildring och hårda utopiska framtidsvisioner – och ibland finns alla lägen samtidigt.

60-talisterna har börjat tappa greppet

I konstvärlden har man länge lagt stor vikt vid ålder och generationskonflikter – det handlar om ung konst mot det gamla gardet. Det kan visst vara intressant, och ibland relevant.

Träffsäker politisk filmkonst

I söndags, lagom till att debatten om videon Territorial pissing börjat lugna ner sig, visades politisk experimentfilm på Cinemateket, biografen Sture i Stockholm. Rubriken var Actions – political actions and performances och bakom programmet stod Filmform, som har ett av världens äldsta arkiv för konst- och experimentfilm.

© 2024 Stockholms Fria