Ockupationen i Liljeholmen över | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Ockupationen i Liljeholmen över

Poliser hämtade tidigt i morse 16 personer som ockuperat en fastighet i Liljeholmen sedan i somras.

Tidigt på onsdagsmorgonen gick polis in i det ockuperade huset i Liljeholmen och hämtade ut sexton personer för förhör. En av dem, en 12-åring, släpptes strax därefter. Över en månads ockupation är därmed över. Enligt polisen gick ingripandet lugnt till.

- Jag har fått den uppfattningen att det var ett schysst bemötande från båda håll, säger Karin Solberg, informationsansvarig på Söderortspolisen.

De övriga kommer, enligt Söderortspolisen, troligtvis att släppas under dagen. Ockupanterna misstänks för grovt olaga intrång, grov skadegörelse, olaga kraftavledning och narkotikabrott.

Det var i slutet av augusti som huset på Lövholmsbrinken 4 i Liljeholmen togs över av gruppen Kommando Carl Bildt för att protestera mot bostadsbristen och bristen på icke-kommersiella mötesplatser. Intentionen har varit att driva allaktivitetshus i lokalen. Fram tills vräkningen pågick filmvisningar, föreläsningar, spelningar och workshops.

Rekommenderade artiklar

Politiker vill göra moské av Rinkebyhus

En bred politisk majoritet i Stockholms stad vill se en mosképåplatsen för det tidigare ockuperade Rinkebyhuset. Vänsterpartiet, som ställt sig utanför uppgörelsen, är mycket kritisk till hur processen hanterats. Adis från aktionsgruppen Rinkebyhusets vänner välkomnar att en moské byggs men efterlyser fortfarande ungdomsbostäder och aktivitetshus.

Rinkebyhuset ockuperat

Tidigt på fredagsmorgonen gick Rinkebyhusets vänner in och ockuperade det tomma förvaltningshuset i Rinkeby. Gruppen vill protestera mot kommunens beslut att riva huset.

Protest utanför Migrationsverket

Förra fredagen samlades ett trettiotal asylrättsaktivister och asylsökande till en manifestation mot flyktingpolitiken utanför Migrationsverket i Solna.

Ingen niqab på barnskötarutbildningen

Alia Khalifa läser till barnskötare på Åsö vuxengymnasium får inte bära sin niqab, en heltäckande slöja som visar ögonen. En vecka in på första terminen fick hon reda på att det inte var okej. För att få studera skulle hon ta av sig sin niqab. Alia Khalifa DO-anmälde skolan och ärendet gick ut på remiss till utbildningsnämnden. I förra veckan kom beskedet att nämnden ställer sig på skolans sida.

”Förbifarten blir en valfråga”

Regeringen gav på torsdagen klartecken till det omdiskuterade vägbygget Förbifart Stockholm. ”Det här kommer bli en stor valfråga”, säger vänsterpartiets Birgitta Sevefjord.

© 2020 Stockholms Fria