Stockholms Fria

Protest utanför Migrationsverket

Förra fredagen samlades ett trettiotal asylrättsaktivister och asylsökande till en manifestation mot flyktingpolitiken utanför Migrationsverket i Solna.

Framför en lila banderoll stod James Hogg från Aktion mot deportation, som arrangerade manifestationen.

– Vi är här för att protestera mot flyktingpolitiken och speciellt de här massdeportationerna, där man börjat chartra flygplan för att i grupp flyga iväg folk, sade han.

Exploateringen av papperslösa arbetare och rätten till sjukvård lyftes också fram

– Vi kräver rätt till asyl, vi kräver rätten till vård för asylsökande plus rätten till arbete, sade Rahim Yazdanparast, ordförande i Iranska flyktingrådet i Stockholm.

Efter att tal hållits och musik spelats överlämnade Rahim Yazdanparast ett protestbrev till Migrationsverkets enhetschef Petra S Östman.

– Vi är här i protest mot asylpolitiken, berättade han för Petra S Östman. Vi är många asylsökande från olika länder som har varit här i flera år och hela tiden får negativa svar.

Migrationsverket höll inte med. Beslutsfattaren på verket, Magnus Beierlein, menade att bilden inte stämmer.

– Det stämmer inte det du säger att alla får avslag, sade han till Rahim Yazdanparast.

Flera av de asylsökande som fått avslag fanns utanför. En av dem var Badri från Iran, som har väntat på asyl i nio år.

– Jag har varit här med min son i nio år och min situation är otrygg, berättade han. Svaren är hela tiden negativa och vi får vänta hela tiden och det är väldigt svårt, väldigt svårt. Jag har varit politiskt aktiv, så jag kan i vilket fall inte återvända.

Till Badri och alla andra asylsökande som fått avslag hade Migrationsverket bara ett besked.

– Den som har skyddskäl, den ska få stanna i vårt land, fastlog enhetschefen Petra S Östman. För vi tillämpar den lag vi har.

Däremot erkände Magnus Beierlein att utrymmet för asyl på grunden ”synnerligen ömmande skäl” är smalt.

– Där får ni ge er på lagstiftaren där lagstiftningen kan tyckas hård bitvis, menade han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Politiker vill göra moské av Rinkebyhus

En bred politisk majoritet i Stockholms stad vill se en mosképåplatsen för det tidigare ockuperade Rinkebyhuset. Vänsterpartiet, som ställt sig utanför uppgörelsen, är mycket kritisk till hur processen hanterats. Adis från aktionsgruppen Rinkebyhusets vänner välkomnar att en moské byggs men efterlyser fortfarande ungdomsbostäder och aktivitetshus.

Rinkebyhuset ockuperat

Tidigt på fredagsmorgonen gick Rinkebyhusets vänner in och ockuperade det tomma förvaltningshuset i Rinkeby. Gruppen vill protestera mot kommunens beslut att riva huset.

Ingen niqab på barnskötarutbildningen

Alia Khalifa läser till barnskötare på Åsö vuxengymnasium får inte bära sin niqab, en heltäckande slöja som visar ögonen. En vecka in på första terminen fick hon reda på att det inte var okej. För att få studera skulle hon ta av sig sin niqab. Alia Khalifa DO-anmälde skolan och ärendet gick ut på remiss till utbildningsnämnden. I förra veckan kom beskedet att nämnden ställer sig på skolans sida.

”Förbifarten blir en valfråga”

Regeringen gav på torsdagen klartecken till det omdiskuterade vägbygget Förbifart Stockholm. ”Det här kommer bli en stor valfråga”, säger vänsterpartiets Birgitta Sevefjord.

© 2024 Stockholms Fria