Dyrare SL-kort och hårdare tag mot plankare | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Dyrare SL-kort och hårdare tag mot plankare

Den borgerliga majoriteten i landstinget har aviserat en höjning av priset på SL:s månadskort, från 600 till 620 kronor. Parallellt med detta föreslår landstinget att bötesbeloppet för plankning höjs till 1 200 kronor.

– För att kunna ge en lika bra, eller bättre, kollektivtrafik som innan måste vi ha en höjning för att möta de allmänna kostnadsökningarna, säger trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm, m, om den aviserade prishöjningen av SL-kortet.
Från och med den 1 april 2007 höjs priset på SL-kortet från dagens 600 till 620 kronor. Samtidigt ska en studentrabatt införas, enligt vilken den som studerar vid högskola bara behöver betala 60 procent av det vanliga priset för ett SL-kort.
Christer G Wennerholm vill också se hårdare tag mot plankare och avser att driva igenom en höjning av bötesbeloppet för plankning till 1 200 kronor, att jämföras med dagens 800 kronor.
– Just på grund av att vi behöver få in alla de pengar vi kan av resande så kan vi inte tillåta att folk tjuv-åker på din eller min bekostnad, det är fullständigt oacceptabelt. Därför ska det svida i skinnet på den som fuskåker, säger han.

Tror du att människor plankar för att de är snåla eller för att de inte har råd att betala?
– Det kan väl vara olika från fall till fall, men det här är ingen fri nyttighet. Man ska också komma ihåg att vi tillför mer än hälften av SL:s årliga kostnad genom landstingsskatten.

Det är långt ifrån säkert om höjningen av bötesbeloppet går igenom. Landstinget måste ansöka om tillstånd för höjningen hos Vägverket, och enligt Vägverkets bestämmelser måste bötesbeloppet stå i relation till SL-kortets pris. När den förra majoriteten i landstinget ville höja bötesbeloppet från 600 kronor till 1 000 kronor godkände Vägverket enbart en höjning till 800 kronor.
Förutom höjningarna ska landstinget skrota enhetstaxan, som anses vara för dyr, och återinföra zonsystemet. Det har även talats om att införa en zontaxa för SL-kortet, vilket skulle innebära att de som bor i ytterstaden skulle tvingas betala mer eftersom de reser längre sträckor.
Det sistnämnda upprör Alex Berhelsen från organisationen Planka.nu.
– Det är ju självklart orättvist att man ska betala mer för att man bor längre bort. Om man bor i förorten och jobbar i förorten får man också ett ekonomiskt incitament för att hålla sig i förorten. I förlängningen handlar det om att stänga staden, säger han.
Han tror inte att landstingets föreslagna förändringar kommer att leda till färre plankare.
– Man kommer inte till bukt med att folk inte har råd att köpa SL-kort för att man höjer priserna, vad man gör är att skärpa konflikten mellan plankare och kontrollanter.

När Christer G Wennerholm får frågan om prishöjningarna inte riskerar att slå mot utsatta grupper svarar han med att peka på den förra majoritetens taxehöjning.
– För fyra år sedan höjde man kortet med 100 kronor. Det gör inte vi. Vi aviserar en höjning med 20 kronor, säger han.
Alex Berthelsen ser inte heller den aktuella prishöjningen som en stor fråga, men befarar att fler småhöjningar är att vänta.
– Det är ett taktiskt beslut, sossarna fick jävligt mycket skit för att de höjde med 100 kronor direkt, säger han. Det värsta är att de öppnar för att med småbelopp höja mer och mer.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2022 Stockholms Fria