Projekt av Förbundet unga rörelsehindrade ska bryta tabu | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Projekt av Förbundet unga rörelsehindrade ska bryta tabu

I oktober förra året drog projektet ”En hemlighet känd av många”, igång i Sverige. Meningen är att lyfta fram frågor kring kärlek, relationer, sexualitet, funktionsnedsättning och personlig assistans. Veronica Svensk, projektledare, menar att det tabubelagda ämnet måste börja diskuteras.

I oktober startade projektet ”En hemlighet känd av många”, inom Förbundet unga rörelsehindrade. Men nu i februari drar det igång på riktigt i Stockholm.

Då bjuds det på workshops inom ämnet sexualitet, funktionsnedsättning och personlig assistans. Projektledaren Veronica Svensk menar att det är viktigt att lyfta fram frågan som annars inte diskuteras.

– Det här ämnet är tabubelagt. Jag har frågat personliga assistenter hur de ställer sig till stödet när det gäller kärlek, sex och relationer. Då visar det sig att många inte ens har tänkt tanken. Att hjälpa en person att duscha är självklart men att kasta kuddar på min man då jag vill ha kuddkrig eller att sätta på en kondom diskuteras inte, säger hon.

Meningen är att workshopen ska rikta sig främst till de unga brukarna från 15 år och uppåt. Där kommer de att fålyssna påföreläsningar och lära sig om projektet.

Veronica Svensk förklarar att fokus ligger påatt man ska hitta sig själv, ta reda på vad man vill men också att hitta verktyg för hur man ska bemöta sin assistent.

Längre fram under projektet kommer man även att rikta sig till de personliga assistenterna.

– Det är viktigt att man inte lämnar någon sida utan tar upp det här med båda parter. Längre fram kommer vi även att ha en träff med personliga assistenter. Vi kommer också att skriva en bok under projektet som ska rikta sig till båda parter om hur man ska gå till väga. Lite tips och råd.

Veronica Svensk tror också att arbetsköparna till personliga assistenter kan göra stor skillnad och tycker därför att det är viktigt att sprida informationen redan där.

Varför ämnet har blivit tabubelagt vet inte Veronica Svensk, men hon vet att det är ett problem och att det måste göras något åt.

– Det gäller att båda parter inte vågar prata om det. Det är jätteknepigt som till exempel hur man ska göra på första dejten. När jag var ute på första dejten stängde jag in mig på rummet. Jag ville inte att min personliga assistent skulle vara med vid första kyssen.

Veronica Svensk har varit gift med sin man i fem år och vet hur det är att ha ett förhållande med en tredje part. Hon har personlig assistans dygnet runt. Men hon har lärt sig hur man hanterar det.

– Min man tyckte att det var väldigt jobbigt i början men sedan insåg han att det inte var så farligt. Vi försöker att inte diskutera allt när assistenten är där. Mitt sätt att se på assistenter är att man inte ska bli för nära vänner och det har jag varit tydlig med att jag inte vill från början.

Projektet är finansierat av Arvsfonden och kommer att pågåunder tre års tid. Förutom workshops och kurser såkommer det ocksåatt utbildas mentorer som har kunskap inom ämnet.

Veronica Svensk hoppas sedan att projektet ska mynna ut i en verksamhet som fortskrider inom Förbundet unga rörelsehindrade.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2021 Stockholms Fria