Skanska huvudkontor satt i blockad av syndikalister | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Skanska huvudkontor satt i blockad av syndikalister

Påonsdagen sattes Skanskas huvudkontor, i Solna, i facklig blockad. SAC och Västerorts LS kritiserar Skanska för att ha låtit en papperslös medlem arbeta utan lön. De hoppas fåbukt med problemet då stora företag anlitar oseriösa bemanningsföretag, som utnyttjar papperslösa.

En av fackförbundet SAC-syndikalisternas medlemmar arbetade 898 timmar utan att fåbetalt för sitt arbete. Det var bemanningsföretaget Bymbo AB som enligt SAC, utnyttjade den papperslösa arbetaren. När han krävde ut sin lön hotade företaget med att anmäla honom till polisen för att utvisas. Men de timmar som han inte fick betalt för arbetade han på ett av Skanskas byggen. Därför kräver SAC att den uteblivna lönen och skadestånd betalas ut av Skanska.

– Det största problemet är när de större företagen avsäger sig allt ansvar för arbetarna. Det kan vi inte acceptera. Förmodligen var Bymbo det billigaste alternativet som Skanska kunde hitta. Och vi varnade för företaget, men Skanska valde att inte lyssna, säger Ruben Tastas Duque inom fackförbundet.

Påonsdagen sattes Skanskas huvudkontor i facklig blockad, av SAC och Västerorts LS. Cirka 30 personer deltog och blockaden pågick i ungefär tvåtimmar. Enligt Ruben Tastas Duque gick det lugnt till.

– Vi blockerade huvudingången under två timmar. Polisen var på plats och det gick väldigt lugnt till.

Skanska anser inte att de har något ansvar för den uteblivna lönen vilket Västerorts LS sätter sig emot. De ska flera gånger ha varnat Skanska för att bemanningsföretaget utnyttjar papperslösa arbetare.

– Stora företag som Skanska bidrar till osäkra arbetsvillkor när de köper in arbetskraft från oseriösa bemanningsföretag som Bymbo, säger Ruben Tastas Duque.

När ett företag hyr in arbete från ett bemanningsföretag hamnar arbetsgivaransvaret på bemanningsföretaget. SAC menar att det är vanligt att små bemanningsföretag utnyttjar papperslösas situation för att lura dem på lön. Då menar de att ansvaret borde hamna på det större företaget, att kontrollera att det mindre företaget sköter sig.

Enligt Skanska har allt gått rätt till.

– När vi upphandlade tjänsten från bemanningsföretaget gjorde vi en kontroll av företaget. Vi kontrollerar alltid att det finns kollektivavtal, f-skattesedel och momsregistrering. Bemanningsföretaget uppfyllde alla de kraven, säger Per-Lennart Berg som är presstalesman på Skanska.

– Om vi tittar på den här medarbetaren så hade vi ett samtal med Bymbo och var på dem om att de skulle betala ut lön till honom vilket de ska ha gjort.

Medarbetaren fick ut en lön på 28 300 kronor i höstas.

Skanska har avslutat samarbetet med bemanningsföretaget efter att de förlorat sin f-skattsedel. Men om de kan tänka sig ett samarbete i framtiden kan inte Skanska svara påjust nu.

– Inte som det ser ut just nu men vi kan ju inte diskvalificera dem för all framtid. Om de har kollektivavtal och allt ligger rätt till så är det ju inget problem, säger Per-Lennart Berg.

Enligt Ruben Duque Tastas har medlemmen fått ut lönen på28 300 kronor från bemanningsföretaget, men det är bara en liten del av den lön han skulle ha fått. SAC hotar med att utvidga blockaden till kontor och byggen runt om i landet om inte Skanska betalar ut lön och skadestånd. Enligt Ruben Tastas Duque ligger allt ansvar på de stora företagen och han hoppas att det här ska uppmärksamma problemet.

– Vi vill att Skanska och andra stora företag ska lära sig att vi kräver att de tar större ansvar då de hyr in personal från bemanningsföretag. I Norge har de faktiskt en bra lag som säger att om underleverantören inte uppfyller kraven så måste det stora företaget betala. Så borde vi ha här också.

Påtorsdagen beslutade fackförbundet att göra en paus i blockaden om Skanska väljer att förhandla. Annars återupptar de blockaden och utvidgar den till andra delar av landet.b

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2022 Stockholms Fria