Om en meditativ resa i medvetandet | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Om en meditativ resa i medvetandet

Hon åkte till Sri Lanka för att söka mening och kom tillbaka med en film i bagaget. Filmen är resultatet av Cecilia Neant Falks själsliga resa. Nu visas den i Stockholm.

Tuk-tuken trevade sig sakta upp genom teplantagerna. I dess baksäte satt Cecilia Neant-Falk, intresserad tog hon in utsikten runt omkring sig; grön lummighet, djupblå himmel, brun grusväg. Synintryck som skavde mot den svarta depressionen i hennes huvud och hjärta.

Efter en dryg halvtimmes färd bromsade tuk-tuken in framför ett lågt stenhus. Vägs ände, resans mål; Nilambe Meditation Centre, Sri Lanka.

Sex år senare sitter Cecilia på ett kafé i Stockholm och berättar om sin resa och sin konst.

– Hösten 2004 mejlade jag till några meditationscenter och ställde typiskt västerländska frågor till dem, frågor om hur allting ska bli och vara och kosta och kan man komma om man är kvinna och bla, bla, bla. Från ett ställe kom det bara två ord som svar: ”just come”. ”Det här låter som ett ställe för mig”, tänkte jag. ”Kom hit så blir allt bra”. Precis vad jag letade efter.

Mejlets avsändare var buddhisten Upul Nishanta Gamage, huvudlärare på Nilambe.

Snart fann sig Cecilia i centrets rutiner. 04.45 väckargong, 05.00 gruppmeditation, 06.00 te, 06.30 yoga… Och varje eftermiddag – mellan klockan 16.00 och 17.00 – samtalade hon och Upul avskilt, ackompanjerade av cikador.

– Upul är fantastisk när han pratar; han är så oerhört närvarande. Han har klart för sig vad han ska säga innan han ens har börjat, han är väldigt behaglig att lyssna på.

Första gången Cecilia besökte Nilambe stannade hon i tio dagar. Sedan dess har hon återvänt varje år. 2005, 2006 och 2007 återvände hon även med filmutrustning i bagaget.

– Jag hade ingen tanke på att göra en film av Upul och Nilambe när jag åkte till Sri Lanka första gången, den idén växte fram allt eftersom.

Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World – Some Guidance for a Lost Westerner är resultatet av ovanstående; tre långa, oklippta naturscenerier kombinerade med Upuls och Cecilias röster. En svagt svajande regnskogsdunge, ett samtal som bland annat handlar om nuet. Ett berg i interaktion med majestätisk svävande moln, en diskussion kring meningen med livet. En försiktigt porlande trädgård, en förtrolig och praktisk konsultation.

– Konceptet har ju varit att inte klippa i vare sig intervjuerna eller bilderna. Det Upul pratar om är ju att vara närvarande, att acceptera det som är, acceptera sig själv som man är. Your Mind is Bigger... är ett försök att överföra de här buddhistiska tankarna till filmisk form. Jag tycker det är så spännande att låta formen följa innehållet.

– Samtidigt är filmen en kommentar till det ekonomiska systemet; till hur vi hela tiden jagar upplevelser och nya prylar. Det är ju inte hållbart att vi ska fortsätta försöka köpa oss lycka.

Som tittare är det lätt att svepas med i den celluloidmeditation som Your Mind Is Bigger... är, man ställs inte likgiltig inför den. Dess nästan statiska tempo och nakna röster får en att reagera, att tänka till; något som förstås har varit Cecilias intention.

– Jag har velat lämna väldigt mycket öppet för betraktaren. Normalt sett har man ju som filmare tillgång till musik, man kan klippa, man kan tajma olika saker. Om man kan hantera de verktygen kan man manipulera vad folk ska känna. Och det är väl det jag avstår från nu.

– Jag tycker att film har blivit begränsad av narrativ och berättande och att allt ska göras på vissa sätt. Lite mer experiment och poesi skulle jag tycka var spännande.

I anslutning till filmen släpps också boken Your Mind Is Bigger Than All The Supermarkets In The World. På runt 130 sidor presenterar den transkriberingar av dialogerna från filmen, hand i hand med ytterligare textmaterial.

– Allt jag gör handlar väldigt mycket om var jag befinner mig i mitt liv. Boken och filmen Your Mind Is Bigger... skildrar båda tiden som jag var i då, 2004. De är dokument över det. Och nu är jag någon annanstans, så nu kommer jag göra något annat.

Fakta: 

Namn: Cecilia Neant-Falk

Född: 1971

Bor: I Stockholm

Bakgrund: Gick ut Konstfack 2007. Driver ”Riot Reel AB”, som bland annat har producerat ”Du ska nog se att det går över” (2003); Cecilias förra dokumentär

Aktuell: Med ”Your Mind Is Bigger…” visas på Zita varje söndag till och med den 28 mars. I anslutning till filmvisningarna hålls föredrag och diskussioner. För fullständigt program, se www.folketsbio.se.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Med siktet inställt på mellanrummen

En glömd paviljong i Tanto väckte tankar kring stadens icke-platser. Tankarna blev ett multikonstprojekt, och nu släpps filmen om projektet på dvd.

– Det handlar om gentrifiering, om hur en stad bara kan bytas ut och förändras, säger koreografen Anna Koch.

Hon gör högspänningskonst

Filmkonstnären Anna Linder är aktuell med kortfilmen Densen, en audiovisuell resa som är långt ifrån sövande. Inspirationen kommer från löst hängande elledningar i det högteknologiska Tokyo.

Den svåra konsten att närma sig Åke Hodell

Magnus Haglunds nyutkomna skildring av Åke Hodells liv är nästan lika inspirerande som författaren själv en gång var. Åtminstone fick boken vår utsände Johan Jacobsson att göra en utflykt till Djurgården för att bättre fördjupa sig i Hodells mångfacetterade konstnärskap.

© 2021 Stockholms Fria