Ekonomiskt svaga hushåll halkar efter | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Ekonomiskt svaga hushåll halkar efter

Nära 100 000 lägenheter ska erbjudas till försäljning i Stockholms stad. Ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter kommer att sätta miljarder kronor i rullning. Del 2 av SFT:s artikelserie om utförsäljningen av allmännyttan reder ut vem som kommer att vinna och förlora på den borgerliga bostadspolitiken.

Miljarder kommer att sättas i rullning när Stockholms stad ska erbjuda alla allmännyttans hyresgäster möjligheten att köpa sin bostad. Under mandatperioden 1998-2002 ombildades drygt 12 000 av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter, vilket gav de kommunala bostadsbolagen inkomster på 12,5 miljarder kronor.
Nu ska ytterligare 96 000 lägenheter erbjudas till försäljning. Hur stora intäkter dessa kommer att inbringa går det bara att spekulera i.
– Det går inte att säga eftersom det här helt och hållet är efterfrågebaserat, säger Joachim Quiding, administrativ chef på Stockholms stadshus AB, som har i uppdrag att utarbeta försäljningsdirektiv för de kommande ombildningarna.

En stor majoritet av de allmännyttiga lägenheter som ombildades under den förra borgerliga mandatperioden låg i innerstaden. De som köpte sina hyresrätter gjorde ett klipp.
– Som det har varit hittills är det lite av en lottovinst att ombilda sin lägenhet i innerstaden, säger Niklas Strahner på mäklarföretaget Svensk fastighetsförmedling.
Siffror från Utrednings- och statistikkontoret, USK, i Stockholm visar en ökad förmögenhet på i genomsnitt 700 000 kronor för de hushåll som ombildade sina bostäder. Mellan 20 och 40 procent av de hushåll som köpte loss sina lägenheter sålde dem vidare inom två år, och kunde alltså plocka ut dessa pengar i vinst. Det motsvarar en betydligt högre flyttingsfrekvens än normalt.

Markus Lindgren, mäklare på Svensk fastighetsförmedling med 15 års erfarenhet, tror att en majoritet av dem som väljer att ombilda i samband med den stundande utförsäljningen gör en bra affär. Högkonjunkturen på Stockholms bostadsmarknad visar inga tecken på att mattas av.
Mest vinst genererar ombildningar i innerstaden, men det går att tjäna pengar även på att köpa en lägenhet i förorten.
– De som köpte en lägenhet för tio år sedan har gjort en bra affär nästan oavsett var den ligger, säger Markus Lindgren.
Han får medhåll av Joachim Quiding på Stockholms stadshus AB.
– Det politiska syftet är ju att människor ska få äga sitt boende, men man ska inte sticka under stol med att det är en intressant boendemarknad i Stockholm.

Alla kommer dock inte att få köpa sina lägenheter. Camilla Sahibzada, kontorschef på Swedbank i Solna-Sundbyberg, betonar att bankerna alltid gör individuella prövningar av ansökningar om lån. Fast anställning är exempelvis inte något absolut krav, medan en betalningsanmärkning kan vara svår att komma runt.
Swedbank har fastställt ett schablonbelopp för hur mycket pengar ett hushåll bör kunna disponera varje månad för att klara av att köpa sin lägenhet.
– I Stockholmsområdet tittar vi på att en ensamstående ska ha kvar cirka 7 000 kronor efter att hyran är betald. Är det två vuxna blir det lite lägre per person eftersom man delar på vissa kostnader, säger Camilla Sahibzada.
Rent konkret innebär detta att vinnarna på utförsäljningen är de hushåll som redan har en relativt stark privatekonomi – och särskilt hushåll i innerstaden – samtidigt som mindre bemedlade hushåll hamnar ännu längre efter.

Det finns dessutom farhågor om att de som inte får eller vill ombilda sina lägenheter kommer att få höjda hyror av de nybildade föreningar som blir deras nya värdar.
– Vi vet att många, men inte alla, bostadsrättsföreningar ser de hyresgäster som är kvar som är kvar som är ett problem och deras lägenheter som bundet kapital, och att man antingen försöker få dem att flytta eller höjer hyrorna kraftigt, säger Jonas Hagetoft, utredare på hyresgästföreningen i Stockholm.
Kritik har även riktats mot att det fastighetsbestånd som ska erbjudas till försäljning i ytterstadsområden är i stort behov av upprustning, och att de hyresgäster som ombildar sina bostäder riskerar att få betala kostnaden för denna ur egen ficka.
Moderata integrations- och bostadsborgarrådet Kristina Alvendal har dock varit noga med att påpeka att fastigheternas skick kommer att vara avgörande för deras pris vid en ombildning. En lägenhet i behov av renovering kommer att erbjudas hyresgästen till en lägre kostnad.

Fakta: 

Nästa veckas avsnitt: Minskar utförsäljningen segregationen?

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2022 Stockholms Fria