"Vi blir omyndigförklarade" | Stockholms Fria
Stockholms Fria

"Vi blir omyndigförklarade"

Politikerna borde ta itu med misslyckandet i skolan och arbetslösheten istället för att attackera engagerade föräldrar. Det menar medborgarvärden Mohamed Hagi Farah efter vinterns mediestorm om ”religiös extremism” i Rinkeby.

Mohamed Hagi Farah stödjer sig på sin käpp när han möter upp utanför medborgarvärdarnas kontor i Rinkeby. Han har bott i Rinkeby i tio år och är förutom medborgarvärd även medlem i Järva Föräldraallians som bildades för två år sedan och samlar ett trettiotal föräldrar i området. De organiserar läxhjälp, följer upp resultaten i skolan och försöker påverka lokala politiker.

Att engagera sig i lokalsamhället är mer eller mindre en plikt, menar han.

– Det spelar ingen roll om man bor i villa eller miljonprogram, det viktiga är att man själv försöker förbättra sitt område, säger han.

Som exempel på det lokala föreningslivets betydelse i Rinkeby nämner han de växande problemen med stenkastning mot tunnelbana och bussar för några år sedan. Då hölls ett krismöte med stadsdelsförvaltningen, polisen och de boende för att diskutera lösningar. Man tog även moskén till hjälp för att sprida information – med goda resultat.

– Varje fredag träffas ett tjugotal representanter från polisen, föräldrar, Lugna gatan och andra grupper och sedan går vi ut och nattvandrar. Det har skapat en större trygghet för alla, både barn och vuxna, och brottsstatistiken har sjunkit. Det är ett unikt samarbete, men ingen skriver om det, säger Mohamed.

– Men så kommer någon och påstår att vi inte låter våra flickor dansa eller klä sig som de vill, och plötsligt kommer alla journalister.

 

Under hösten och vintern har svenska medier rapporterat flitigt om Rinkeby, och oftast i negativa termer. Det har handlat om unga pojkar som rekryteras till strider i Somalia och flickor som trakasseras när de bär kort kjol eller går utan slöja. Ledande politiker som S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul och Mona Sahlin har uppmärksammat hur ”religiösa extremister” trakasserat en ungdomsledare som arrangerat drogfria fester på Folkets Hus.

Men ett reportage i P1:s Konflikt för två veckor sedan visade upp en mer komplex bild. Enligt den tidigare närpolisen i Södra Järva, Marcus Rostedt, kom motståndet mot de omstridda festerna snarare från oroliga föräldrar – och han skulle själv inte låta sina barn gå dit eftersom åldersgränsen var 13 till 25 år. Flera av festerna ställdes också in eftersom varken stadsdelsförvaltningen eller polisen ville samarbeta med arrangören, som 2007 dömdes för narkotikabrott.

 

Mohamed Hagi Farah tycker att medierna har brustit i opartiskhet och källkritik.

– De gjorde en person till hjälte och oss andra till de onda. Vi blir omyndigförklarade bara för att vi är från Rinkeby. Om jag som förälder är orolig för att min 13-åring ska gå på fest med 20 till 25-åringar, då blir jag anklagad för att vara taliban och förtryckare. Men skulle någon som är dömd för narkotikabrott kunna vara ungdomsledare på Södermalm utan att någon reagerade?

 

Rapporteringen har skrämt upp många föräldrar och gjort det svårare att få dem att engagera sig, menar han.

– Man raserar allt vi kämpat för: att föräldrar ska bry sig om skolan och jobba för att hålla våra ungdomar borta från kriminalitet.

Mohamed Hagi Farah tycker att politiker och journalister istället borde tala om Rinkebys verkliga problem: en ungdomsarbetslöshet på nästan 40 procent och skolresultat som är i botten.

– I våra skolor är 50–70 procent behöriga till gymnasieskolan när de går ut nian, trots att det ofta handlar om barn som är födda i Sverige och gått nio år i skolan här. Det är vårt verkliga bekymmer, säger han.

 

Politikerna beslutar ständigt om skolreformer uppifrån utan att förankra dem hos medborgarna eller skjuta till extra resurser, menar Mohammed, som själv har tre barn i grundskolan och två på gymnasiet. Även föräldrarna har ett stort ansvar, men för att kunna hjälpa sina barn behöver de själva samhällets stöd.

– Att var förälder är ett heltidsjobb som kräver mycket tid och kraft. Vi måste få barnen att inse att de har en framtid, att de kan som alla andra, säger han.

– Vår dröm är att våra barn ska delta i samhället som alla andra. I Kista arbetar 30 000 som ofta pendlar två timmar om dagen för att komma till jobbet, men våra barn känner bara till gallerian och McDonalds. Nu har försäkringskassan, arbetsförmedlingen och stadsdelsförvaltningen flyttat härifrån. Hur ska man känna någon framtidstro då?

Rekommenderade artiklar

Ojämlikheten ökar otryggheten

Avskaffa skattelättnaderna som undergräver välfärden och bygg ett tryggt samhälle för alla, skriver Per Björklund apropå de ökande dödsskjutningarna.

Nalin Pekgul lägger extremismen åt sidan

Efter att ha slagit larm om växande religiös extremism i Tensta och Rinkeby lägger S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul nu frågan åt sidan inför valet. Men hon har förlorat sitt förtroende i området med sina svepande utspel, menar Barni Noor från föreningen Sveriges Unga Somalier.

... liksom vinsten

Utbildningssektorn har blivit en miljardindustri, vars höga vinstmarginaler och expansionsmöjligheter nu lockar till sig utländska investerare. Om oppositionen vinner valet i höst är någon form av reglering att vänta – men inte ett förbud mot vinstutdelning.

”Bristen på granskning ett demokratiproblem”

Oppositionen riktar nu skarp kritik mot hur utförsäljningen av allmännyttans lägenheter gått till. Den omdiskuterade fastighetsaffären på Norr Mälarstrand är bara toppen av ett isberg, menar Mehdi Oguzsoy (V).

© 2017 Stockholms Fria