Nalin Pekgul lägger extremismen åt sidan | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Nalin Pekgul lägger extremismen åt sidan

Efter att ha slagit larm om växande religiös extremism i Tensta och Rinkeby lägger S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul nu frågan åt sidan inför valet. Men hon har förlorat sitt förtroende i området med sina svepande utspel, menar Barni Noor från föreningen Sveriges Unga Somalier.

I ett inlägg på DN-debatt den 19:e november varnade Nalin Pekgul (S) för växande religiös extremism i Stockholms förorter. Hon hänvisade bland annat till en ungdomsledare i Rinkeby vars drogfria fester på Folkets hus mött motstånd från ”fanatiska muslimer”.

Under vintern medverkade hon i en rad debatter och nyhetsinslag där hon bland annat krävde att kommunen och privata fastighetsbolag skulle säga upp hyreskontrakten med moskéer där män ”hetsas” att lägga sig i sina döttrars klädval. Hon besökte också en av de omstridda festerna i Rinkeby och dansade i kort kjol – en symbolhandling som hon själv beskrev som en ”talibanprotest”.

Men nu vill Nalin Pekgul inte längre svara på frågor om religiös extremism. Efter att ha varit en av de mest aktiva politikerna i debatten låter hon via S-kvinnornas pressekreterare hälsa att hon har ”lagt den frågan åt sidan” för att fokusera på prioriterade områden inför höstens val.

Barni Noor från föreningen Sveriges unga somalier är kritisk till Nalin Pekguls utspel.

– En del av det hon tagit upp förtjänar definitivt att undersökas närmare. Men det finns också väldigt mycket lösa påståenden som kan ifrågasättas, som att unga kvinnor inte får lov att klä sig som de vill utan blir bespottade och hotade av växande extrema grupper. Jag känner inte igen den bilden, trots att jag vistas mycket i området och har familj och vänner där, säger hon.

– Men det största problemet är att Nalin Pekgul varken lyssnat på de boende och de föreningar som finns i området eller fört fram några konkreta förslag till åtgärder. Det har gjort att hon tappat mycket av sitt förtroende.

Framförallt är Barni Noor besviken på medierna. Hon menar att rapporteringen byggt på åsikter snarare än fakta.

– Det är tydligt att det inte finns något intresse av att förstå den komplexa problematiken. Istället utgår man från vissa antaganden och när man hittar någon som bekräftar dem så är man nöjd med det.b

Rekommenderade artiklar

Ojämlikheten ökar otryggheten

Avskaffa skattelättnaderna som undergräver välfärden och bygg ett tryggt samhälle för alla, skriver Per Björklund apropå de ökande dödsskjutningarna.

"Vi blir omyndigförklarade"

Politikerna borde ta itu med misslyckandet i skolan och arbetslösheten istället för att attackera engagerade föräldrar. Det menar medborgarvärden Mohamed Hagi Farah efter vinterns mediestorm om ”religiös extremism” i Rinkeby.

... liksom vinsten

Utbildningssektorn har blivit en miljardindustri, vars höga vinstmarginaler och expansionsmöjligheter nu lockar till sig utländska investerare. Om oppositionen vinner valet i höst är någon form av reglering att vänta – men inte ett förbud mot vinstutdelning.

”Bristen på granskning ett demokratiproblem”

Oppositionen riktar nu skarp kritik mot hur utförsäljningen av allmännyttans lägenheter gått till. Den omdiskuterade fastighetsaffären på Norr Mälarstrand är bara toppen av ett isberg, menar Mehdi Oguzsoy (V).

© 2017 Stockholms Fria