Stockholms Fria

Beslut om sprututbyte skjuts upp

I tisdags skulle landstingsfullmäktige ha beslutat om att inleda ett försök med sprututbyte i staden. Alla partier utom Moderaterna är för programmet. Besvikelsen blev därför stor då Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd, begärde återremiss.

Det blev inget beslut om att införa ett sprutbytesprogram i staden under tisdagens landstingsfullmäktige. Alla partier utom Moderaterna är positiva till att införa sprutbyte och räknade därför med att förslaget skulle röstas igenom.

Men Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd, krävde minoritetsåterremiss av beslutet. Det innebär att beslutet ska tas först i nästa landstingsfullmäktige den 21 juni. Politiker från båda blocken var besvikna på moderaternas agerande.

– Det är ingen hemlighet att jag tycker att det här var ett tråkigt beslut. Jag är besviken på att man kastar in en återremiss så sent i processen, säger Birgitta Rydberg (FP), sjukvårdslandstingsråd.

Även Raymond Wigg (MP), oppositionslandstingsråd, riktar kritik mot Filippa Reinfeldt och kallar det ”ogenomtänkt plakatpolitik”.

– Hon brukar klaga på oss när vi kräver återremiss, men då har vi ju i alla fall flaggat för det tidigare. Det här kom helt plötsligt utan någon anledning och det här visar att hon misstror både den egna sjukvårdsförvaltningen och den hälso- och sjukvårdsnämnd där hon är ordförande, säger han.

Enligt Filippa Reinfeldt krävde hon återremiss på grund av att förslaget innehöll för många oklarheter och obesvarade frågor.

– Vi vill rädda fler liv, därför säger vi nej till sprutbyten. Internationella erfarenheter visar att sprutbytesprogram får fler missbrukare att gå över från att röka heroin till att injicera, och att deltagare smittas av blodburna smittor i högre grad än de som inte deltar.

– Risken är alltså större att sprutbyten tar liv, än räddar liv. När de partier som vill genomföra sprutbyten inte kunde ge tydliga besked till landstingsfullmäktige på en rad viktiga frågor fick vi moderater igenom en återremiss för att få svar på dessa frågor, säger hon i ett uttalande.

De frågor som hon kräver svar påär bland annat om programmet ska se ut som i Oslo eller Malmö, om injektionsmissbrukare ska fåhämta sina sprutor anonymt, om det i sådanafall ska finnas åldersgräns och om missbrukare med psykiska problem ska få lov att delta.

Men Birgitta Rydberg är förvånad över varför Moderaterna inte tidigare har ställt krav påett förtydligande.

– De där frågorna kunde man ha lyft redan under beredningstiden. Dessutom tycker jag att de frågorna besvaras i tjänsteutlåtandet, säger hon.

Hur påverkar det här ert samarbete?

– I alla andra frågor har vi haft ett bra samarbete därför tycker jag att det här är väldigt tråkigt. Men jag tror inte att det här kommer att påverka samarbetet i längden, säger hon.

Beslutet har alltså skjutits upp till 21 juni och då räknar Birgitta Rydberg med att förslaget ska gå igenom.

– Jag kan inte föreställa mig någonting annat än att det går igenom. Alla partier förutom moderaterna är överens om att det här ska genomföras.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Äldreomsorg för döva

I veckan startade bygget av det första äldreboende för döva och dövblinda. Samtidigt fortsätter planerna påatt starta ett seniorboende för Sveriges dövas riksförbunds medlemmar.

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria