Stockholms Fria

Bernskonflikten fortfarande i hetluften

I snart fyra månader har den fackliga blockaden mot Berns pågått. Den senaste tiden har stödet för SAC och de drabbade städarna ökat samtidigt som skeptiker har klivit fram och ifrågasatt konflikten. Förhoppningen är nu att två veckors uppehåll i blockaden ska öppna upp för förhandlingar med Berns.

Sedan i slutet av februari är restaurangen och nattklubben Berns satt i facklig blockad. Ju längre tiden har gått, desto mer har konflikten uppmärksammats. SAC har bland annat fått fackligt stöd på internationell nivå från Industrial workers of the world, IWW. Under förra veckans blockad av Berns deltog fackliga företrädare för IWW från Spanien och Italien. Den brittiska delen av fackförbudet har också kontaktat Berns ägare London Regional och förbereder en sympatikonflikt i London. Även Republikanska föreningen, artisten Timbuktu och Vänsterpartiet och Ung vänster i Stockholm har visat sitt stöd.

– Det har varit personer från Ung vänster som har funnits på plats under blockaden för att visa sitt stöd. Det är viktigt att visa att det inte bara är småställen i förorten som behandlar anställda illa utan att det också handlar om så pass etablerade ställen som Berns.

– Och det här blir också till en typ av symbolfråga för hela arbetsmarknaden som visar på försämringarna i arbetsrätten vilket hör ihop med att facket har försvagats, säger Tove Liljeholm, distriktsordförande för Ung Vänster i Stockholm.

Emil Boss inom SAC säger att stödet är av stor betydelse för de drabbade.

– Det stora problemet med att få till schyssta arbetsvillkor är ju just att det kan vara jobbigt att ta tag i striden själv. Vid alla sådana här konflikter läggs en stor belastning på de berörda och därför är det otroligt viktigt att de får stöd, säger Emil Boss.

I tidningen Arbetaren berättar tre av de sju arbetare som fick sparken från Berns i julas om de orealistiska arbetsförhållanden som de utsattes för påBerns.

Det var efter att Berns tog över städningen från bemanningsföretaget NCA som de nekades fortsatt anställning.

Enligt dem själva var det på grund av sitt fackliga medlemskap. FRIA har varit i kontakt med Kronos som arbetade på Berns i ungefär fyra år innan han fick sparken.

– Första perioden på Berns arbetade jag från måndag till måndag, varje natt, utan att ha någon dag ledigt, utan semesterersättning och OB. Under den perioden var också allt arbete svart. Berns visste hela tiden vad som pågick men gjorde ingenting, säger han.

Men 2007 tog SAC en konflikt med Fastighetsvårdarna, som Berns då anlitade som städentreprenör, på grund av de dåliga arbetsförhållandena, och vann striden. Efter det tog NCA över städningen på Berns. Men enligt Kronos skedde inga förbättringar.

– Jag tänkte att det skulle bli bättre men det var samma sak när jag började på Berns genom NCA igen. Jag arbetade nio månader utan kontrakt, de sa hela tiden att de skulle ordna det, men gjorde det aldrig. Sedan gick jag med i SAC, som jag kände till från den tidigare konflikten, och började kräva mina rättigheter.

Han fick tillsvidareanställning på Berns men kort efter det varslades han , eftersom Berns skulle ta över städningen i egen regi.

Det är inte bara positiv publicitet som har mött SAC och de sju städarna under den senaste tiden. DN-skribenten Hanne Kjöller frågar sig i en ledare om det är fackligt arbete eller indrivningsverksamhet som SAC sysslar med och ägnar ett stycke åt Ruben Tastas-Duque inom SAC, genom att räkna upp hans ”skulder” till det offentliga. Han är skeptisk till Hanne Kjöllers inlägg.

– Det är löjligt att hon försöker avleda uppmärksamheten från konflikten och det verkliga problemet. Jag tycker att det skulle vara bättre om hon inriktade sig på själva frågan och inte min person. Men jag har ändå kommit med en motartikel och väntar fortfarande på svar, säger han.

Nu gör SAC tvåveckors uppehåll i blockaden i hopp om att det ska leda till förhandlingar.

– Berns vd sa i Rapport den 9 juni att de inte kommer att sätta sig ner och förhandla med oss om inte blockaden upphör. För att visa på den goda viljan och i förhoppningen om att det leder till förhandlingar så gör vi nu ett uppehåll i två veckor för att ge dem möjlighet att kontakta oss, säger Emil Boss.

Berns håller fast vid att de inte har gjort någonting fel utan att de, när de tog över hotellstädningen, återanställde de personer som hade arbetat längst, vilka inte var de som var med i SAC. Berns menar också att de ska ha kontrollerat att alla som hyrdes in från NCA hade vita löner, anställningskontrakt och rätt till föräldraledighet.

– Konflikten handlar om att Syndikalisterna ställer långtgående krav på företaget som det inte finns någon grund för. Genom att ge felaktig information vilseför Syndikalisterna gäster, allmänhet, artister, media och anställda. Berns finns med på Hotell- och restaurangfackets lista över företag med schyssta villkor.

– Genom aggressiva aktioner försöker man få företaget att vika sig och ge efter för den utpressning man bedriver, säger Berns vd Yvonne Sörensen Björud i ett uttalande.b

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria