SEKO oroliga för korta tåg | Stockholms Fria
Stockholms Fria

SEKO oroliga för korta tåg

Till hösten planerar SL att börja trafikera tunnelbanan med korta tåg även på lördags- och vardagskvällar. SEKO är oroliga för ökad trängsel och större risk för arbetsskador.

I dag trafikeras tunnelbanans gröna linje av korta tåg på söndagar. Men nu kan det bli ändring på det. SL planerar nämligen att införa korta tåg även på vardags- och lördagskvällar och på röda linjen på söndagar. Carolin Evander, informationsansvarig på SEKOs klubb 119, är orolig för hur det ska påverka både tunnelbaneförare och resenärer.

– Arbetsskadorna och stressen för förarna kommer att öka. Det kommer också uppstå mycket trängsel och förseningar och vår möjlighet att ta ut rast minskar. Varför ska man införa det här när man vet att det inte fungerar på gröna linjen ens på söndagar, säger hon.

Enligt Maria Adolfsson, pressekreterare på SL, handlar det om att frigöra tid under lågtrafiken för att underhålla vagnarna.

– Man kan ha vilka farhågor som helst men vi tycker inte det är konstigt att införa korta tåg under lågtrafik. Nu har man istället slentrianmässigt kört med långa tåg under lågtrafik vilket både skäl energi och kostar pengar, säger hon.

Men efter klockan 19 på lördagar är det ju en massa folk ute och åker, kan det inte finnas risk för trängsel?

– Om det visar sig att det blir för mycket folk får vi ta in en extra vagn. Det är klart att vi ska ha så många vagnar så att alla får plats och om det inte fungerar så får vi förlänga tågen, säger hon.

Men Carolin Evander tycker att SL först ska ta reda på hur många som egentligen åker under helgerna.

– De anställer ett företag som räknar trafikanter, men bara mellan måndagar och fredagar. Om de skulle vara ute på helgerna och räkna så skulle de förstå att det här inte kommer fungera. Nu kommer vi ta kontakt med politiker, försöka påverka MTR och även försöka uppmärksamma Arbetsmiljöverket, genom skyddsombuden, säger hon.

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2020 Stockholms Fria