Stockholms Fria

”Det kommer aldrig finnas lagar som stödjer oss”

Severo Choque kom till Sverige, från Bolivia, för tre år och sju månader sedan med hoppet om en bättre situation och att kunna försörja sig. Men precis som många andra papperslösa har han råkat ut för arbetsgivare som har utnyttjat hans situation.

 

– Alternativet är att inte jobba alls. Men man måste ju betala för hemmet, mat och bostad och då blir vi tvingade att anpassa oss efter de regler som arbetsgivaren satt upp, säger han.

När han bodde i Bolivia hade han jobb och kunde försörja sig men hans familj hade svårt att få ihop ekonomin med stora skulder på banken. För honom spelade det inte någon roll vilket land han åkte till utan det handlade om att få en bättre situation och att kunna försörja sig.

– När jag kom till Sverige var jag arbetslös de första fyra till fem månaderna. Jag levde på besparingar från Bolivia. Sedan började jag jobba på en städfirma. Jag fick först inte betalt i slutet av månaden och när jag väl fick det handlade det om misärsummor, säger han.

 

I några veckor har han arbetat på ett hotell med att diska och städa, två dagar i veckan. Innan dess var han arbetslös i hela sju månader och tvingades flytta runt hos vänner. Annars har han varit tvungen att ta de jobb som finns som bland annat städare, diskare, arbeta med att skyffla snö och på byggfirma, oftast genom bemanningsföretag.

– Generellt sett jobbar vi papperslösa genom bemanningsföretag och utsätts då för att inte få några rättigheter alls. Ingen semesterersättning eller övertidsersättning och låga löner, säger han.

– Arbetsrätt är någonting som inte gäller för oss. Man pratar nu om juridiskt stöd för papperslösa men samhället ser oss fortfarande som ett problem. Men det är de rika i-länderna som själva har skapat problemet genom att exploatera u-länderna, vilket tvingar oss att komma hit. Det kommer aldrig finnas lagar som stödjer oss på det sättet. Det juridiska systemet stödjer de stora företagen och vi är en minoritet som ingen bryr sig om.

 

SAC har länge kämpat för papperslösas rätt på arbetsmarknaden. Och Emil Boss, inom SAC, berättar att det i Stockholm är ett stort problem med företag som anlitar oseriösa underleverantörer, som utnyttjar papperslösa.

– Oftast är det arbeten som diskning och städning och det råder ingen kontroll över de papperslösas mardrömslika arbetsförhållanden. Huvudentreprenörerna, som köper upp den billiga arbetskraften, behöver inte kontrollera att det går rätt till.

– I Norge har man regler som ställer krav på att huvudentreprenören har ansvar för arbetsvillkoren om man anlitar ett bemanningsföretag. Där har man märkt att de svarta pengarna och exploateringen av papperslösa har minskat, säger han.

 

Severo Choques dröm är att arbeta på teater. Han ser det som en omöjlighet för en papperslös att själv få bestämma sitt yrke men han säger att SAC:s stöd har gett honom hopp om framtiden.

– Det har gett mig hopp om att det faktiskt finns möjlighet att förbättra papperslösas situation, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria