Stockholms poesifestival har efterfest på Berns | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Stockholms poesifestival har efterfest på Berns

I dag, onsdag, hålls Stockholms poesifestival på Dramaten. Temat är välkomnande och mångfald.

”Högerextrema tendenser har på senare år växt sig allt starkare i Europa och nu har vi ett rasistiskt parti i Sveriges riksdag. Stockholms Poesifestival tar avstånd från främlingsfientlighet. Genom röster från hela världen protesterar vi mot intolerans och främlingsskräck!”, står det i pressmeddelandet om festivalen.

Sverigedemokratisk ungdom, SDU, planerar ett torgmöte i samband med festivalen på grund av deras avståndstagande från partiet och deras politik och kommer bland annat läsa upp klassiska svenska verk och hålla tal. Men det är inte bara SDU som agerar mot festivalen. Poetisk Front är kritiska till att Stockholms poesifestival anordnar efterfesten på Berns, som sedan flera månader tillbaka är satt i facklig blockad av SAC.

Kronos, en av de drabbade arbetarna, som fick sparken från Berns i vintras, kommer delta i demonstrationen som hålls utanför Berns ikväll.

- Jag känner inte till poesifestivalen så men jag tycker det är dåligt att de ska hålla festen på Berns när situationen ser ut så här. Det är fortfarande en konflikt utan förhandlingar och Berns säger ingenting, säger han.

Han reagerar också på att festivalen har tema mångfald och välkomnande men samtidigt håller till på ett ställe där papperslösa städare har behandlats illa.

- Jag tycker det låter som dubbelmoral. Jag tror att de vet vad som händer på Berns men inte bryr sig ändå, säger han.

Enligt Madeleine Grive, konferencier och konstnärlig ledare för festivalen, kände de inte till konflikten.

- Vi är inte så insatta i det där och fick höra om det först igår. Sedan är det svårt att ta parti för den ena eller andra sidan och vi har planerat den här efterfesten sedan långt tillbaka. Men jag var på Berns för några dagar sedan och då hörde jag eller såg ingenting av det här och såg inga tecken på att det skulle vara något fel, säger hon.

Skulle ni ha agerat annorlunda om ni kände till det här tidigare?

- Det vet jag inte utan då måste man först sätta sig in i situationen. Och det är klart att vi skulle ha satt oss in i det då, det vill man ju göra.

Kronos heter egentligen någonting annat.

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2019 Stockholms Fria