Stockholms Fria

Barncentrum kan tvingas stänga

Barncentrum på Kungsholmen riskerar att läggas ned då socialnämnden anser att verksamheten är för dyr, rapporterar Vårt Kungsholmen. Centrumet har varit en trygg miljö för barn som har utsatts för brott, och har samlat polis, rättsläkare, åklagare, socialtjänst och psykiatri på ett ställe.

Men nu har Stockholm stads socialtjänst bestämt sig att säga upp hyreskontraktet, då de inte anser att centrumet är tillräckligt effektivt. Men de får kritik från polisen som är verksamma i huset.

– Det är obegripligt! Det här låter som ett vuxenperspektiv snarare än ett barnperspektiv, säger Maria Gorosch, som är polisinspektör och har arbetat på Barncentrum sedan 2007, till Vårt Kungsholmen.

I förra veckan varnade Rädda Barnen för att det tog för lång tid för myndigheterna att utreda våldsbrott mot barn. Efter att ha sammanställt statistik från åklagarmyndigheten kunde organisationen konstatera att det i snitt tog 115 dagar för polis och åklagare att utreda brotten, trots att det enligt lag inte får ta längre än 90 dagar.

Om Barncentrum läggs ned riskerar utredningstiderna att dra ut på tiden ännu mer.

Anna König Jerlmyr (M) ordföranden i Socialnämnden tror dock att det är bättre att arbeta på andra sätt.

– Vi kommer följa det här noga så att det blir så bra som möjligt. Vi tror att vi kan ge bättre stöd till barnen med våra mobila team, säger hon till Vårt Kungsholmen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Miljöpartiet bryter rödgrönt samarbete

Miljöpartiet i Stockholm stad annonserade på onsdagen att de bryter upp från det rödgröna samarbetet i staden. Men både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet säger att det inte finns något samarbete att hoppa av från.

Vård ingen hjälp till bostad

Att få vård har inte hjälpt missbrukare med psykiskt störning att få bostad på Södermalm. Tvärtom är det fler som är bostadslösa efter att de har fått hjälp för sitt missbruk. Det visar en ny studie utförd på Socialhögskolan.

Klubbar kan tvingas betala polisbevakningen

Ett utslag i kammarrätten i Göteborg ger polisen rätt att ta betalt för sin kommendering i samband med idrottsevenemang – så länge klubben i fråga är ett aktiebolag och inte en ideell förening. Utslaget kan få betydelse för flera stockholmsklubbar.

Sänkt lön hotar sköterskor på Karolinska

Sjuk- och undersköterskor på Karolinska kan gå miste om tusenlappar när det nya avtalet för OB-ersättning träder i kraft. På akuten i Huddinge har personalen lämnat in en protestlista till sjukhusdirektören, och på hjärtintensiven är personalen oroliga.

Hornstullspoliser får behålla jobbet oavsett dom i tingsrätten

De två poliser som står åtalade för ofredande och olaga tvång efter att ha tvingat Jesper Nilsson att ta bort bilder från hans mobilkamera och ofredat honom kommer att få behålla jobbet - även om de fälls i tingsrätten. Det har Rikspolisstyrelsens Personalansvarsnämnd beslutat.

© 2024 Stockholms Fria