Husbyborna fortsätter kämpa för sin Vårdcentral | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Husbyborna fortsätter kämpa för sin Vårdcentral

I december tog Landstingsstyrelsen ett beslut om att lägga ner Husby vårdcentral, istället ska Husbyborna skickas till Akalla. I tisdags hölls en demonstration mot nedläggningen vid Landstingshuset på Kungsholmen

– Vi kommer inte ge upp, vi kommer göra som folket i Egypten - fortsätta kämpa tills vi vinner, säger Arne Johansson.

Det var upprörda känslor bland demonstranterna som samlats i Landstingshusets foajé. I början av demonstrationen kom ordföranden från Sjukvårdsstyrelsen, Marie Ljungberg-Schött, ned för att ta emot protestlistan med över 3 000 namn. Hennes meddelande var dock negativt.

– Det är Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) som själva har uttryckt en vilja att slå ihop med Akallas vårdcentral för att kunna erbjuda bäst vård. Så SLSOs verksamhet kommer flyttas.

Hon upplyste att det står fritt för privata aktörer att starta en egen verksamhet i Husby, och att det redan visats intresse för det.

– Jag förstår att ni som protesterar inte är nöjda med beslutet, men vi anser att dialogen från Sjukvårdsstyrelsens sida med alla de inblandade har varit god nog.

Husbyborna själva har dock fått nog av politikernas slingrande och anser att Husby är på väg att förstöras på grund av all privatisering.

– Nu har regeringen lyckats med att privatisera allt i Husby, det är bara vårdcentralen kvar och nu försvinner den med, säger en upprörd förälder på plats i Landstingshuset.

Samtliga partier från oppositionen fanns på plats för att möta demonstranterna, men endast Centerpartiet från den borgerliga alliansen hade möt upp.

– Hur kan det komma sig att man satsar alla pengar på innerstaden, men struntar i ytterstaden? Vi måste ta hand om våra sjuka, äldre människor som slitit hela livet. Det här är skamligt, så skamligt, ropade en av de upprörda mot Centerpartiets Susanne Signahl.

Något svar fick de dock inte, Susanne Signahl, vägrade nämligen svara på frågor med motiveringen att hon är ny på sin post och bara kommit för att lyssna.

– Det är en fråga som måste ställas till regeringspartierna, det är ju oerhört märkligt att de bara har en representant på plats. Att dom inte kommer hit visar bara på en sak - att dem inte bryr sig om folkets röster, säger Håkan Järnehed, gruppledare inom Vänsterpartiet.

Håkan Järnehed menar att privatiseringarna och satsningarna skadar ytterstaden. Han berättar att före vårdvalet hade Östermalm sex vårdcentraler och Botkyrka lika många.

– Efter vårdvalet hade Östermalm 13 stycken medan Botkyrka fortfarande har sex.

Även Yvonne Andersson (MP), som sitter i styrelsen för Stockholms Landsting, är besviken. När man den åttonde december tog beslutet om nedläggningen var hon den enda som röstade mot.

- Men vi tänker inte ge upp.

Arne Johansson, Egon Hansson och Gunnar Johansson är representanter från Nätverket Järvas framtid och Pro Husby Akalla. De säger att det inte bara handlar om själva nedläggningen utan att de också kommer fortsätta att protestera mot maktfullkomligheten, som de anser visar total nonchalans mot de boende i området.

–Ingen visste någonting, helt plötsligt fick jag ett telefonsamtal från en vän som frågar om jag visste att Husbys vårdcentral ska läggas ned. Jag slog upp lokaltidningen och läste det i tidningen, vi hade inte hört ett knyst innan dess, säger Gunnar Johansson.

Ann Öberg, samordnande chef på SLSO bekräftar att de uttryckt en vilja att slås ihop med Akalla med motiveringen att lokalerna är nyrenoverade, stora och fräscha i Akalla. Det går inte ihop rent ekonomiskt att bedriva två vårdcentraler med 800 meters avstånd. På frågan om varför hon tror att privata aktörer vill finnas i Husby har hon inget svar.

– Det kan jag inte säga någonting om, för det har vi själva ingenting att säga till om, säger hon.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria