Befriande om rätten till den egna upplevelsen | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Befriande om rätten till den egna upplevelsen

Få saker är så beroende av den personliga upplevelsen som sex. Vad en människa tänder på eller inte kan rimligtvis bara hon själv avgöra. Ändå är just det sexuella ett område där vi ofta låter andra definiera vad som är rätt och fel. I synnerhet när det gäller kvinnans sexualitet är det förvånansvärt många som tar på sig rätten att bedöma vad som bör betraktas som acceptabelt och inte.

 

Frågan om rätten till den egna upplevelsen har det senaste halvåret aktualiserats genom initiativet #prata om det. Som en reaktion på mediesamtalet kring våldtäktsanklagade Julien Assange började journalisten Johanna Koljonen twittra personligt om sexuella övertramp och oönskade inviter. Andra följde strax efter och snart hade en uppsjö av olika kvinnors berättelser samlats under en gemensam rubrik, en diskussion som blev en blogg och snart även spred sig till andra medier.

Skabbteatern tar nu steget längre och för upp samtalet på scen. Debattpjäsen Bäverblues är en personlig uppgörelse med de tvingande regelverk som styr unga kvinnors förhållande till sex och relationer. Till skillnad från #prata om det ligger fokus dock inte i första hand på den negativa erfarenheten. Istället är det lusten, fantasin och rätten att själv styra sin sexualitet som har huvudrollen.

Vi våldgästar en lägenhet där fyra tjejer i 20-årsåldern diskuterar den senaste tidens relationella problem över en flaska rosévin. Sexuella eskapader, förödmjukelser och segrar avhandlas på rad och tjejerna gör buskis på de inblandades bekostnad. I takt med att vinet går över i rom blir samtalet alltmer intimt. Snart har såväl de mest känsliga detaljer som drömmar och sexfantasier lagts ut för allmän beskådan. Budskapet är lika självklart som sällan uttalat: när det kommer till den fysiska förnimmelsen är det du som är subjektet. Vad som väcker din lust och gör dig kåt kan inte anpassas efter det politiskt korrekta.

Av naturliga skäl är sex problematiskt att ta sig an i kulturella sammanhang. Förflyttat från kammaren till det offentliga rummet blir det alltför lätt genant, och det var inte utan en smärre oro jag satte mig tillrätta i salongen. Skabbteatern lyckas dock klara den svåra balansgången med glans. En avväpnande humor och befriande självdistans räddar föreställningen på rätt sida om gränsen till det pinsamma. Igenkänningen är hög och fnissen fördelas jämnt i den ålders- och genusblandade publikmassan. Lika ofta blir skratten en klump i magen och fastnar som ett kvardröjande obehag.

När publiken vid föreställningens slut bjuds i till ett samtal är det tydligt att många är provocerade. Minst lika många sitter säkert som jag och grubblar över egna erfarenheter. När jag efter dryga tre timmar lämnar salongen är det med en liten gnutta av framtidshopp. Om samtalet inte stannar i teaterlokalen har vi mycket att vinna.

Fakta: 

Bäverblues i regi av Alma Lindé visas på Teater3 t o m 19 mars. I rollerna ses Maria Eklund, Alejandra Goic, Jenny Johansson och Johanna Essie Sjögren.

Varje föreställning avslutas av ett samtal där publik och ensemble
tillsammans diskuterar pjäsens innehåll, många kvällar i sällskap av en
specialinbjuden gäst. Bland tidigare gäster märks Johanna Koljonen och
Gudrun Schyman.

Information om spelschema och samtalsgäster
finns på www.skabbteatern.se

Rekommenderade artiklar

© 2018 Stockholms Fria