Försoning inger hopp | Stockholms Fria
Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria Tidningen

Försoning inger hopp

Just hemkommen från en resa i Palestina känner jag mig som alltid nedslagen över att ett slut på ockupationen tycks så långt borta. Det var några månader sedan jag besökte området senast, och det är alltid en smärre chock att komma tillbaka. Israel tar aldrig paus, utan är år efter år mycket aktiva i sin ockupationspolitik. Ständigt byggs nya murar, nya vägspärrar och vägar på palestinskt område. De illegala bosättningarna växer hela tiden och ringar in strategiska områden. Flera stora bosättningsblock håller nu på att kopplas samman som skär av palestinska byar och städer från varandra och lägger beslag på viktiga vattenkällor och odlingsmark.

Muren kring Östra Jerusalem håller på att bli färdig och ingen vet ännu inte vad som ska hända med de människor som hamnar mellan muren och den tänkta huvudstaden. Förmodligen kommer de helt att förlora sin rätt att ens vistas i Jerusalem. Bosättarna är strategiska och mycket aktiva och tar över palestinska hus, såväl i Jerusalems gamla stad som i områdena runt omkring stadskärnan. Bosättare har regelbundet börjat ta sig fram till Haram al Sharif och Klippmoskén för att markera sin närvaro och dagligen rapporteras om attacker från militanta bosättare.

Samtidigt som omvärlden jublar över revolutionerna i länderna runt omkring, görs fortfarande mycket lite för att stödja palestiniernas frihetskamp och för att stoppa Israels apartheidpolitik. Utvecklingen i Egypten och Tunisien och andra uppror har ändå gett palestinierna en strimma av hopp och i veckan kom beskedet som många väntat länge på; en uppgörelse om försoning mellan Fatah och Hamas där Egypten tycks ha spelat en viktig roll. För första gången på många år hörde jag palestinier som uttryckte hopp. Om än försiktigt.

Efter fyra år av splittring mellan de två stora partierna Fatah och Hamas kom försoningsavtalet som en stor överraskning för många. Beskedet mottogs med stor glädje från andra grupper och partier, även om alla är medvetna om att det är en skör överenskommelse. När vi frågade folk om vad de trodde att detta skulle leda till, svarade flera bara ett dygn efter nyheten med frågan ”gäller det fortfarande”? Men folk var mycket glada och alla jag talade med tycktes överens om att detta är ett steg mot försoning och att palestinsk enighet är en förutsättning för att en rättvis fred ska bli verklighet.

Försoningsavtalet är nu undertecknat och planen är att val ska hållas inom ett år. Om så sker innebär det att en legitim palestinsk ledning kommer att kunna utropa en palestinsk stat. För att detta nu ska hålla hela vägen krävs ett omedelbart stöd från omvärlden. Förra gången Hamas och Fatah enade sig och bildade en samlingsregering tillsammans med andra partier svek omvärldens ledare, vilket ledde till den förödande splittringen. Nu hoppas vi att man inte gör om samma misstag, utan att försoningsprocessen får stöd internationellt och att EU inte inväntar USA. Utrikesminister Carl Bildt har tidigare uttalat att det var ett misstag att inte erkänna samlingsregeringen 2007. Nu har han en ny chans.

Fakta: 

Anna befarar att stödet för dödsstraff kommer att öka bland unga, när så många vuxna jublar över en utomrättslig avrättning

ANNONS
ANNONS

© 2022 Stockholms Fria