”Vi betalar deras lön och de spottar på vår integritet” | Stockholms Fria
Stockholms Fria

”Vi betalar deras lön och de spottar på vår integritet”

Ismail Skalli blev misshandlad och förnedrad av ordningsvakter i tunnelbanan. Nu uppmanar han folk som råkat ut för liknande saker att samlas i fredlig protest – och han bjuder in både ordningsvakter och poliser som vill polera yrkeskårernas skamfilade rykte.

Veckans Stockholmare
Ismail Skalli 

En kväll tidigt i december utlöstes en händelsekedja för 26-årige Ismail Skalli som med all säkerhet förändrade hans liv. 

Ismail, eller I-Smile, som är sångare i reggaebandet Slag från hjärtat, går ner i tunnelbanan vid Rådmansgatan vid 21-tiden efter vad han beskriver som en lugn tillställning med sina jobbarkompisar på arbetsplatsen, en terminsavslutande lärarträff.

Han har på sin höjd druckit tre glas vin och en öl, uppger han. Då kommer två ordningsvakter fram, och tilltalar honom.

– De uppträder som om de är mentalskötare och jag en psykpatient. Jag går utan att vingla, utan att provocera på något sätt och ställer mig för att vänta på min tunnelbana, säger Ismail Skalli.

Hans ljusbruna, vänliga ögon svartnar när han detaljerat fortsätter att berätta om den påföljande misshandeln och förnedringen som han utsätts för i det som kallas för trygghetsrum – och som han med fingrarna tecknar ett ironiskt citationstecken kring.

Väktarna anser att han är för påverkad för att åka tunnelbana. De drar med sig Ismail över perrongen.

– Jag frågar vilka tecken som visar att jag är för berusad. Då säger den ena ordningsvakten: om du fortsätter att göra våldsamt motstånd blir det svårt för dig i natt.

När Ismail inser att de är på väg att tvinga honom till trygghetsrummet drabbas han av panik. Han försöker greppa tag i någonting. Någonting att hålla fast sig vid i vad han beskriver som ren överlevnadsinstinkt. Men han förlorar kampen.

– Ska ni misshandla mig kan ni misshandla mig här där folk ser, inför vittnen och kameran, svarar Ismail de två väktarna som snart ska komma att bli flera, och som fängslar honom både till händer och fötter inne i trygghetsrummet.

När han ligger ner på golvet trycker en av ordningsvakterna sin fot mot hans ansikte. En annan pressar samtidigt sin sko mot Ismails njurtrakter så att han får andnöd och spyr. Allt för att tysta honom.

Den fysiska misshandeln varvas med grova rasistiska tillrop, enligt Ismail. Väktarna, som är noga med att Ismail inte ska få syn på deras ansikten, trycker även ner hans ansikte i spyorna.

– De sa något i stil med: din lilla äckliga svarting, lugna ner dig. Vad pratar du om för äckliga rättigheter som smutsar ner vårt land. Det här är vad du är värd. Vem tror du polisen kommer att tro på när de hittar hasch på dig, som vi ska se till att de gör, får han bland annat höra i sitt hjälplösa tillstånd.

Utredningen mot de fem väktarna lades ner i februari. Åtal väcktes istället mot Ismail, och han dömdes för ringa narkotikabrott. I samma veva bildades organisationen Vi vaktar ordningsmakten nu, som ska anordna en demonstration vid Rådhuset den 28 maj, mot väktarvåld och polisbrutalitet.

– Men det handlar inte om att kasta gatustenar och hata polisen. Fel. Nej, vi vill ändra på ordningslagen. Det ska inte räcka med att de anser att din blick är för trött eller sliten för att du ska kunna bli inplockad hur som helst. De har inte rätt att kränka oss, vi som betalar skatt och därmed deras löner och de spottar på vår integritet, säger Ismail Skalli.

Efter händelsen i tunnelbanan försökte han frenetiskt jaga bilderna från övervakningskameran. Ismail ringde runt till polisen för att försäkra sig om att de skulle tas tillvara. Enligt honom fick han lugnande besked, och fick höra att han skulle sluta bete sig som en paranoid. Hellre paranoid än naiv, resonerade han. Men förgäves.

Bilderna raderas automatisk efter tre dygn, fick Isamel till sin förtvivlan veta av en polisman som fick ärendet på sitt bord en vecka efter händelsen.

– De enda vittnena som blev kvar var alltså de här fem förövarna, de här våldsperversa typerna som utsatte mig för hatbrott, säger han och fortsätter:

– Jag jobbar som lärarvikarie och har ibland att göra med våldsamma och hotfulla ungdomar. Någon gång har jag fått en sax skickad mot mig, eller en stol. Jag kanske har rätt att hålla i dem och lugna ner dem på ett pedagogiskt sätt. Men jag börjar ju inte att ge dem blåmärken, eller begå övervåld.

Ismail Skalli har båda sina jackfickor fyllda med upptryckta flyers. Trots att han bor i Vårberg stöter han på ett flertal vänner och bekanta under den korta tid vid det lilla fiket som vi träffas på i närheten av Hornstull. Det är uppenbart att han är en social, tillmötesgående person. Han har delat ut 2 500 flyers hittills inför den kommande demonstrationen, berättar han.

– Jag har alltid drömt om att göra en demonstration mot systematisk orättvisa, men jag har inte velat engagera mig politiskt eftersom jag inte tror att det kan förändra någonting. Men nu ska det komma vittnen – både de som har anmält övergrepp och från det stora mörkertalet. Det dyker även upp artister. Jag blir glad om vi blir 100 personer, men jag misstänker att det blir många fler.

Organisationen Vi vaktar ordningsmakten nu sträcker även ut en hand till ordningsmakten, till poliser och väktare.

– Det kanske är många som har tröttnat på det dåliga polisryktet. Därför har jag en inbjudan: var ett gott exempel och ställ er bakom folket. Kanske kan de uppmuntras till att själva säga ifrån.

Efter misshandeln var Ismail Skalli öm i kroppen. Under två månaders tid kunde han inte sova på vänster sida. Hatet mot förövarna växte. I sin fantasi gav han igen, mångfalt. Och att behöva bege sig till underjorden för att åka tunnelbana fick honom att skälva inombords.

– Jag tänkte bara: mord, slakt, mord, slakt, mord, slakt. Så fort det luktade tunnelbana blev jag rädd, kollade bakom mig, blev paranoid. Bara två dagar efteråt var jag på Rådmansgatan för att jag tvingades hämta en grej på jobbet.

– Men jag är inte rädd för dem, jag är inte rädd för dem nånstans. De ska veta att jag inte har blivit knäckt. Och jag har inte förstått det som de ville att jag skulle förstå – nämligen att jag är underordnad dem, säger Ismail.

I Ismail ”I-Smile” Skallis och bandet Slag från hjärtat återkommer fredsbudskapen. I en video sjunger han: ”Det handlar inte om att ge och ta, det handlar om att ge och få”. Tillsammans med Ison & Fille sjunger han låten Lägg ner ditt vapen. Och det var där han landade igen, efter att intensivt ha önskat livet ur väktarna.

– Samtidigt försökte jag hitta tillbaka till kärleken, då måste man ödmjuka sitt hjärta. Hatet kommer ur rädsla. Men jag tackar gud för att jag inte är någon bortskämd unge som tror att systemet och lagen är där för mig, för att hjälpa. De är där för sig själva, för sin egen vinnings skull. Hade jag varit en bortskämd gosse hade det blivit värsta chocken, och kanske suttit inne på psykhem i dag. Men jag tackar gud att jag har blivit tränad av systemet. Det är därför jag kunnat bearbeta det här.

Ismail Skalli påpekar att han tack vare sitt stora sociala kontaktnät, och att han i vissa kretsar är ett känt namn tillsammans med sitt reggaeband, kunnat handskas med situationen på ett konstruktivt vis.

Annars hade det hela kunnat fortlöpa på ett helt annat sätt. Med hämnd.

– Det är en farlig utveckling med brutaliseringen. Titta på Frankrike: där sa de ”vi ska ta i med hårdare tag”. Och vad händer. Nu skjuter de mot polisen med automatvapen i förorten. Att de inte lärt sig av historien är otroligt. 

Fakta: 

Ismail ”I-Smile” Skalli är sångare i reggaebandet Slag från hjärtat. Han sjunger även bland annat med Ison & Fille på låten Lägg ner ditt vapen.

Aktuell: Har delat ut mer än 2 500 flyers för att samla ihop människor till en demonstration den 28 maj vid Polishuset på Kungsholmen.

Det är kampanjen Vi vaktar ordningsmakten nu som tagit initiativ till manifestationen, som syftar till att uppmärksamma de som blivit utsatta för väktarvåld och polisbrutalitet. Kampanjen verkar även för att ändra på ordningslagen.

”Det ska inte räcka med att de anser att din blick är för trött eller sliten för att du ska kunna bli inplockad hur som helst”, säger Ismail. 

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Efter dödshoten: Nu vill brevbärarna arbeta i grupp

Brevbärare har blivit så allvarligt hotade att Posten dragit in all brevutdelning till 1 300 hushåll i Flemingsberg.

Fruktansvärt beteende mot brevbärarna, tycker en boende. En överdriven åtgärd, anser en annan person i området. Beklagligt men nödvändigt, meddelar Posten.

”De försöker splittra lokalsamhällen”

Fascistiska partiet Gyllene gryning i Grekland inspirerar nazister i Stockholmsområdet. Samtidigt som den antirasistiska rörelsen låser in sig i sociala medier. Expos tillförordnade vd Alexander Bengtsson skräder inte orden: ”Det är ett jävla käbblande om huruvida rasismen är strukturell eller beror på enskilda individers attityder.”

Så lurade nynazisterna äldreboendet

Svenskarnas parti i Stockholm framställer det som en ädel handling mot pensionärerna på ett äldreboende. Men Stockholms Fria Tidning kan avslöja att det nazistiska sällskapet lurade in sig på Kungsgården i Upplands-Bro. ”Jag trodde att det var någonting kyrkligt”, säger samordnaren Ruth Donoso.

”Ingen vill att björnarna ska behöva avlivas”

Ni känner igen dem: bilder på förföriskt söta björnungar. Skansens björnmamma Lill-Babs fick nyligen en kull. Men det som ser sött ut i dag har tidigare förvandlats till kött – eller björnskinnsfäll. "Det förekommer inte och har inte förekommit på Skansen", understryker zoologen Kenneth Ekvall.

© 2021 Stockholms Fria