Stockholms Fria

Alltid redo för nästa steg

I Norrland är hon redan ett stort namn och senaste skivan Try again baby har hyllats av en närmast enig kritikerkår som pratar om ett nära förestående genombrott. Nu väntar Stockholm på att upptäcka Frida Selander, Umeås egen Neil Young.

Tio år, åtta skivor och ett intensivt turnerande har hon bakom sig sedan solodebuten 2001. Trots det är det förvånansvärt få i landets södra halva som hört talas om Umeåbaserade Frida Selander. Konstigt, tycker den växande skara fans och musikskribenter som redan har upptäckt Frida Selanders säregna röst och mix av gubbrock med queerattityd. Men själv är hon inte särskilt förvånad.

– Jag bor ju i Umeå och har en ganska stark förankring hit, man skapar ett nätverk där man bor och med de långa avstånden blir det inte lika naturligt att åka till exempelvis Stockholm eller Göteborg för en spelning. Sen är jag väl inte en person som gillar att snacka för mig själv och hänga med ”rätt” personer i musikbranschen för att slå igenom. Jag har bara min tjurskallighet att falla tillbaka på, säger Frida Selander eftertänksamt.

Musikmässigt har hon jämförts med Patti Smith, Nina Simone och Bonnie Raitt och husguden heter Neil Young. Men det var Dylan och Evert Taube som fick Frida Selander att vid 11 års ålder ge sig in i musikvärlden. Högstadiet och gymnasiet ägnades till stor del åt att skriva och spela musik och i dag ingår hon parallellt med solokarriären även i tidigare Refused-trummisen David Sandströms band. Men att det skulle bli just musiken som blev hennes yrkesval var långt ifrån självklart från början.

– Egentligen ville jag bli fotbollsproffs, jag spelade under ganska många år och gav inte upp drömmen förrän under högstadiet. Men man kan dra många paralleller till det jag gör i dag. På samma sätt som inom fotbollen handlar musiken om att ge sig tusan på något och köra på, säger den tidigare mittfältaren som fortfarande ser sig som motorn i laget.

Frida Selander själv beskriver snarare sin musik som bluesig pop än klassisk rock. Texterna är enkla, ofta med existentiella teman som relationer, känslor och könsroller. Och trots att låtarna inte är ”in your face”-politiska är hon övertygad om att det framgår tydligt var hon står. Det feministiska budskapet går inte att missa.

– Det finns ett behov av feministiska ställningstaganden, det är något jag tänker mycket på och själv kan relatera till. Man blir så less ibland, det är alltid samma sak och återkommer på så himla många ställen. Som i alla branscher sitter snubbar på maktpositioner även i musikvärlden, och är man inte en av de snubbar som de vill hålla om ryggen blir det svårare, säger Frida Selander, men betonar samtidigt att hon inte tror att hon skulle ha haft lättare att slå sig fram inom musikbranschen som man.

Efter att senaste skivan Try again baby kom ut i slutet av mars har diverse kritiker siat om ett nära förestående genombrott. Själv har hon dock ingen panik och viljan att ”slå” är inte den största drivkraften för den produktiva musikern.

– Det tar tid för saker att växa, det är bara att jobba på, fortsätta med det man gör så sprids det sakta, säger Frida Selander med tillförsikt.

Och jobbar gör hon, minst sagt flitigt. Trots att senaste skivan knappt lämnat pressarna är Frida Selander inte den som tar en paus och solar sig i kritikernas hyllningar. Visst är hon nöjd och lycklig över det positiva mottagande av Try again baby, men att vila har aldrig riktigt legat för henne. Tillsammans med bandkollegerna Oskar Sandlund, Lars Eriksson och Johan Lindberg ska hon snart sätta sig och göra upp en arbetsplan för nästa skiva, som hon kallt räknar med ska vara under inspelning efter diverse spelningar under sommaren. Själv har Frida Selander redan skrivit flera nya låtar och hunnit få iväg ett antal stipendieansökningar för att säkra finansieringen.

– Jo, jag blir väl ganska lätt otålig om jag inte har något att göra, skrattar Frida Selander och håller med om att hon är ganska nitisk.

– Visst gillar jag att ta det lugnt och njuta, men jag har hela tiden ett driv i kroppen och vill att saker ska hända. Och det finns alltid en nyfikenhet på vad nästa steg ska innebära, avslutar Frida Selander.

Förutom några obekräftade bokningar kommer Frida Selander med band till Stockholm och Restaurang Landet den 4 juni och den 3 augusti spelar hon på Malmen. Men mer är på gång, så håll ögonen öppna – när du minst anar det kan Umeås egen Neil Young stå på en scen nära dig.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria