Stockholms Fria

Hyresgäster får betala för vägbygge

Alliansen vill att kostnaden för att bygga om Rinkebystråket ska tas från det kommunala bostadsbolaget Familjebostäders kassa. Men nu ifrågasätter Vänsterpartiet i fall det är lagligt.

I maj kom beslutet att Familjebostäder ska finansiera ombyggnationen av Rinkebystråket. Bostadsbolaget har ett tiotal hus som är belägna på gatan. Planen är att bygga en så kallad stadsgata med nya butiker, trottoarer och kafeér som en del av Alliansens ytterstadsprojekt ”Vision Järva 2030”.

Ann- Margarethe Livh är gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm. Hon är själv boende i området och sitter med i styrelsen för Familjebostäder. Beslutet har retat upp henne och hon är kritisk till att hyresgästerna ska finansiera upprustningen istället för Stockholms stad. Nu vill hon se om beslutet går att styrka på laglig väg.

– Nu har vi fått en ny lag för allmännyttan och i den står det tydligt att bolagen inte ska betala vad som helst som kommunen vill. Så nu har jag lämnat en skrivelse till Familjebostäders styrelse där jag kräver att testa om det här beslutet är förenligt med den nya lagstiftningen, säger hon.

Ann- Margarethe Livh tycker att hela projektet kring Rinkebystråket är ogenomtänkt. Hon anser att det är en lekstuga för politiker, som gör lite vad de vill i förorten. Bland annat är hon missnöjd med hur de ska lösa trafikfrågan på vägen.

– I alla andra ställen runt om i Stockholm försöker de hitta lösningar för att skilja cyklar från biltrafik. Men här gör de tvärtom och blandar för att försöka få till en innerstadskänsla. Det är fullständigt idiotiskt, säger hon.

Terje Gunnarsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm, tror inte att politikerna kommer begära någon hyreshöjning för att ytterligare bekosta upprustningen. Men om de mot förmodan gör det kommer Hyresgästföreningen bestämt säga nej.

– De kraven skulle vi bara avvisa, menar han.

Terje Gunnarsson menar att de 80 miljoner kronor som kommer läggas på vägen kunde prioriterats till viktigare saker.

– De pengarna behövs till upprustning och nyproduktion och inte bygga vägar till allmänheten, säger han.

Ann- Margarethe Liv tror inte heller att politikerna skulle våga sig på en höjning och hon tycker att hyresgästerna i Familjebostäders hus redan har fått utstå tillräckligt.

– Varför ska hyresgästerna betala dubbelt? Först betalar de skatt som alla andra, men sen ska de dessutom vara med och finansiera den här vägen, säger hon.

Stockholms fria har försökt nå ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M) för en kommentar men har inte nått fram.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Priser i matbutiker förvirrar kunderna

Konsumentföreningen Stockholms, KfS, undersökning visar att en stor majoritet av matbutikerna i Stockholm har en otydlig prissättning på sina varor. Nu riktar KfS kritik mot enskilda livsmedelskedjor, eftersom konsumenterna riskerar att bli vilseledda. ”Vill man underlätta konsumentens vardag ska man se till att det är tydliga priser”, säger Louise Ungerth på Stockholms Konsumentförening.

Stockholmarna vill inte bli övervakade

Länsstyrelsen har utfärdat tillstånd för 20 783 kameror runt om i Stockholm. Många av dem finns på offentliga platser som folk passerar varje dag. Men nu har stockholmarna tröttnat. "Det folk reagerar på är när kameror dyker upp i deras närmiljö", säger Helena Bäck, jurist vid länsstyrelsen i Stockholm.

Migranter tvingas jobba dygnet runt på restauranger

En granskning av restauranger i Stockholm visar på stora brister. Många av migranterna utsätts för lönedumpning, med ersättningar långt under kollektivavtalens nivå. Eva Niia, förbundsordförande för HRF, hotell- och restaurangfacket, anser att det är hög tid för regeringen och migrationsverket att göra något åt saken. ”De här människorna blir utnyttjade samvetslöst”, säger hon.

Stoppa förbifart överger folkomröstningsförsök

Nätverket Stoppa förbifart Stockholm kommer inte försöka få till en folkomröstning om den kritiserade motorvägen. Anledningen är att det är problematiskt att samla in så många namn som behövs för att kräva en omröstning. Men de ger inte upp försöket att stoppa motorvägsbygget. Nu satsar de bara på en namninsamling.

Informationsblad från Trafikverket upprör

Trafikverket har just nu börjat skicka ut informationsbladet ”E4 Förbifart Stockholm – gör din vardag enklare” till de svenska hushållen. Men de får redan kritik från bland andra Miljöpartiet och Naturskyddsföreningen, som anser att myndigheten inte är opartisk i frågan.

© 2024 Stockholms Fria