Israels försök att rosatvätta ockupationen | Stockholms Fria
Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria Tidningen

Israels försök att rosatvätta ockupationen

Ett hett ämne under årets Pridefestival i Stockholm var begreppet pinkwashing, hur hbtq-rättigheter utnyttjas för att legitimera ett annat förtryck. Ett exempel är hur Sverigedemokraterna bryr sig om hbtq-personer för att legitimera islamhat eller att den israeliska staten försöker rosatvätta ockupationen genom att marknadsföra Israel som ett gayparadis. Inbjudna för att tala om detta var bland annat aktivistgruppen Queers against pinkwashing som under parollen ”ingen är fri förrän alla är fria” lyfter hyckleriet kring dessa PR-kampanjer.

Israeliska staten har efter kriget mot Gaza, attacken mot Frihetsflottan och stiftandet av lagar som inskränker yttrandefriheten förlorat i anseende i omvärlden och definieras av allt fler som en apartheidstat. Uttrycket att Israel skulle vara ”Mellanösterns enda demokrati” är slitet och man hör det alltmer sällan från ockupationens försvarare. I brist på trovärdiga politiska argument för att försvara alla folkrättsbrott och förtrycket av det palestinska folket, försöker Israel att flytta fokus från orättvisorna genom att vit- grön och rosatvätta ockupationen med syftet att förbättra bilden av sig själva. I massiva PR-kampanjer framställs Israel som ett hbtq-vänligt land i motsats till palestinierna och arabländerna runt omkring som istället beskrivs som homofoba och odemokratiska.

Queers against pinkwashing, Palestinian queers for BDS och andra hbtq-personer som kämpar för en rättvis fred vägrar vara ”ett slagträ i diskussionerna om Israels ockupation” och uppmanar nu till BDS, att inte turista eller delta i olika hbtq-evenemang i Israel eller att i olika sammanhang låta sig utnyttjas i israelisk propaganda. Att göra det är att stödja Israels brott mot mänskliga rättigheter och att bidra till att ockupationen fortsätter.

Ett glädjande besked kom den 29 juli när den internationella hbt-ungdomsföreningen IGLYO där bland andra RFSL ungdom och Sveriges förenade hbtq-studenter är medlemmar, tillsammans med sin israeliska part IGY valde att ställa in sitt planerade årsmöte i Israel efter många diskussioner och påtryckningar från bland annat palestinska organisationer.

Bilden av Israel som ett gayparadis är lätt att slå hål på utifrån flera perspektiv. Men viktigast är det som bland annat genusforskaren Judith Butler säger, att alla mänskliga rättigheter måste ses som lika viktiga varför gayaktivister inte kan låta sig användas av Israel för pinkwashing så länge palestinierna lever under ockupation och får sina mänskliga rättigheter kränkta.

Ockupationen drabbar också minoriteter som hbtq-aktivister extra hårt. Förutom att de precis som alla andra palestinier tvingas trängas och kränkas i vägspärrar, stå maktlösa när schakt- maskiner river deras hem eller soldater invaderar deras olivfält, så försvårar ockupationen ytterligare för hbtq-personer att organisera sig.

Åsikterna om huruvida Israel ska bojkottas av hbtq-aktivister går isär och de heta diskussionerna lär fortsätta. Jag är övertygad om att när detta nu kommit upp ordentligt på dagordningen kommer det att leda till att allt fler följer IGLYO och Judith Butlers väg och även i handling agerar mot Israels rosatvätt av ockupationen.

Fakta: 

Anna uppmanar alla att välja andra märken än Soda Stream, så länge deras kolsyreapparater tillverkas i en illegal bosättning.

ANNONS
ANNONS

© 2022 Stockholms Fria