”De har fört oss bakom ljuset” | Stockholms Fria
Stockholms Fria

”De har fört oss bakom ljuset”

Svenska bostäders planerade försäljning av mer än 1 000 hyreslägenheter till ett privat fastighetsbolag rör upp känslor. ”Det är fruktansvärt, sättet de har gjort det på. De har fört oss bakom ljuset”, säger en av de boende på Kärrtorpsvägen, Anjana Saltas.

En anledning till att människor i Kärrtorp och Bredäng är upprörda var valet av tidpunkt när Svenska bostäder valde att gå ut med informationen om den troliga försäljningen till det privata : Den 9 juni. Samma dag som skolavslutningen och lagom till de stundande semestrarna.

En lapp i brevlådan, i bästa fall. Eller läsa om försäljningen i tidningen, i värsta fall.

– När det här hände blev folk väldigt upprörda. Vem kontaktar man då? Tiden kändes ful, sättet kändes fult, säger Peggy Jönsson som är vice ordförande i den lokala hyresgästföreningen i Kärrtorp.

Även en av hennes grannar, Anjana Saltas, som är på väg ut genom porten med sina tre barn, är missnöjd och upprörd över själva förfarandet. Hon bor tillsammans med sin familj på fem personer i en trerumslägenhet, och de får det betydligt svårare att byta till något större i framtiden. Anjana Saltas anser att hon och hennes grannar blivit förda bakom ljuset.

Både hon och Peggy Jönsson trivs i det barnvänliga området som har en omedelbar närhet till både tunnelbanan, skolan, affärerna och naturområdet. De vill bo kvar, och framför allt vill de behålla sin nuvarande hyresvärd.

– Vi tycker om Svenska bostäder. Vi vill tillhöra allmännyttan. Det är en trygghet att tillhöra en fastighetsägare som har 28 000 lägenheter istället för 3 000. Svenska bostäder har en social verksamhet, man kan få sommarjobb genom dem och det anordnas fritidsaktiviteter för barnen på sommaren. Dessutom har Primula inget boendeinflytandeavtal, säger Peggy Jönsson som beskriver det som att ”vi har en relation med Svenska bostäder, men de har ingen relation till oss”. Hon gillar inte heller bristen på insyn om Primula tar över.

I samband med ett protestmöte i måndags menade Svenska bostäders styrelseordförande Berthold Gustavsson (M), att den borgerliga majoriteten i Stadshuset fullföljer sin utlovade politik:

– Vi har gått till val på en aktiv fastighetsförvaltning, som innebär att vi renoverar, byter och omvandlar, sade Gustavsson till ABC.

– De gick till val i många frågor. Jag tror inte att det här var det främsta skälet till att folk röstade på de borgerliga: Ja, nu ska vi sälja ut alla lägenheter, säger Peggy Jönsson om Berthold Gustavssons kommentar kring Svenska bostäders agerande.

– De använder även det här som ett hot, eftersom det redan pågår andra ombildningsprocesser i Kärrtop. Om inte vi ombildar kommer de att sälja ut.

Redan tidigt i processen bildade hyresgästerna i Kärrtorp och Bredäng ett nätverk, för att försöka motverka försäljningen.

Anita Salvén, som själv bor på Bredängsvägen, har varit aktiv under sommaren genom att knacka dörr i grannskapet för att samla in namn till en protestlista.

– Jag har tagit in 500 namn själv. Det har gått bra. Och folk blir faktiskt jätte-glada. De har bara sett de här lapparna med Primula och de flesta har varit med på noterna för att försöka stoppa försäljningen, säger Anita Salvén som är starkt kritisk till ett privat övertagande.

– Hela allmännyttan finansierades med LO-medlemmarnas ATP-fonder. Det är det som är upprörande. Allmännyttan är arbetarklassens juvelkrona och speciellt de äldre minns den gamla tiden med hyresockrare. Det var en råare attityd, och det är inte omöjligt att det blir så här i hela Sverige, säger Anita Salvén som berättar att man planerar en manifestation vid Stadshuset i samband med kommunfullmäktige den 17 oktober.

– Man skulle klubba igenom det här den 5 september, men nu har de ändrat det till den 17 oktober. Det är lite spännande och förhoppningsvis till vår fördel. Vi anser att allmännyttan är vår och ska konfiskeras lika lite som villorna i Djursholm, menar Anita Salvén.

Sara Ström, en annan av de boende i Kärrtorp, fick rådet från en av borgarrådet Joakim Larssons (M) medarbetare att vända sig till en bostadsbytarsajt på nätet, i samband med att hon skrev ett besviket brev till honom. Sara Ström anser sig vara lurad eftersom hon trott sig ha en god chans på bostadsmarknaden, efter 17 år i allmännyttan.

Men nu hamnar alltså troligtvis hennes och drygt 1 000 lägenheter i privat ägo.

– Det var inte meningen att skriva någon på näsan utan ett försök att beskriva hur man byter lägenhet på den öppna bostadsmarknaden, försvarar sig Joakim Larsson (M) i DN.

Gunnar Kusoffsky, vd för Primula byggnads AB, säger sig inte vilja ge några kommentarer över telefon.

Fakta: 

Svebo säljer
1 052 lägenheter

• Svenska Bostäder ska sälja sex fastigheter i Bredäng och två i Kärrtorp till Primula byggnads AB. Som delbetalning övertar Svenska bostäder två fastigheter i Hammarby Sjöstad.

• Bytesaffären måste godkännas av Stockholms kommunfullmäktige.

• Totalt rör det sig om 1 052 lägenheter; 207 i Kärrtorp och 845 i Bredäng.

• Svenska bostäder ska samtidigt köpa två fastigheter i Hammarby sjöstad av Primula, som en delbetalning.

• Tusentals personer som motsätter sig försäljningen har skrivit på olika protestlistor.

Källa: Svenskabostäder.se

Rekommenderade artiklar

Efter dödshoten: Nu vill brevbärarna arbeta i grupp

Brevbärare har blivit så allvarligt hotade att Posten dragit in all brevutdelning till 1 300 hushåll i Flemingsberg.

Fruktansvärt beteende mot brevbärarna, tycker en boende. En överdriven åtgärd, anser en annan person i området. Beklagligt men nödvändigt, meddelar Posten.

”De försöker splittra lokalsamhällen”

Fascistiska partiet Gyllene gryning i Grekland inspirerar nazister i Stockholmsområdet. Samtidigt som den antirasistiska rörelsen låser in sig i sociala medier. Expos tillförordnade vd Alexander Bengtsson skräder inte orden: ”Det är ett jävla käbblande om huruvida rasismen är strukturell eller beror på enskilda individers attityder.”

Så lurade nynazisterna äldreboendet

Svenskarnas parti i Stockholm framställer det som en ädel handling mot pensionärerna på ett äldreboende. Men Stockholms Fria Tidning kan avslöja att det nazistiska sällskapet lurade in sig på Kungsgården i Upplands-Bro. ”Jag trodde att det var någonting kyrkligt”, säger samordnaren Ruth Donoso.

”Ingen vill att björnarna ska behöva avlivas”

Ni känner igen dem: bilder på förföriskt söta björnungar. Skansens björnmamma Lill-Babs fick nyligen en kull. Men det som ser sött ut i dag har tidigare förvandlats till kött – eller björnskinnsfäll. "Det förekommer inte och har inte förekommit på Skansen", understryker zoologen Kenneth Ekvall.

© 2020 Stockholms Fria