Stockholm deltar i globala aktionsdagen | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Stockholm deltar i globala aktionsdagen

I Stockholm uppmärksammas dagen genom torgmöte och tal kring makt- och demokratifrågor på Sergels torg och i Kungsträdgården. På flera förortstorg samlas nätverket,  Rätt att bo – Försvara allmännyttan – Enade för global förändring.

Max Finnsjö och Martin Jonsson från nätverket United for global change berättar att de tycker att den demokrati och det ekonomiska system vi har är helt värdelöst.

– Det skadar en massa människor. Jag och många med mig vill att bostäder, energi och mat ska vara en mänsklig rättighet. Alla människor har rätt till det, säger Max Finnsjö

– Vi har ett system där en procent av jordens befolkning styr – det är ingen demokrati, berättar Martin Jonsson.

Hur har responsen varit?

– Just det här arrangemanget drog vi igång snabbt, responsen har varit väldig bra. Men det är viktigt att komma ihåg att saker och ting inte ändras över en natt, men att många bäckar små...

– Vi är många som jobbar med att hitta nya lösningar att få ett bättre system, berättar Max Finnsjö.

Vad hände med de högerextrema grupper som i början sade sig vilja vara med?

– Det var högerextrema grupper som förstörde en del i början, men vi sa att de inte var välkomna och rensade ut deras kommentarer på vår webbsida, säger Martin Jonsson.

Inte långt från Sergels torg hålls för tredje året i rad Inspiration världen på ABF-huset på Sveavägen.

– Forumet är en viktig inspirations källa för alla som vill vara med och förändra vårt lokala och globala samhälle mot en hållbar och långsiktig samhällsutveckling. 

– Tillsammans utvecklar vi nya alternativ och med gemensamma krafter skapar vi denna förändring, säger Markus Malm, forumgeneral och anställd av Latinamerikagrupperna.

Ute på förortstorgen kommer nätverket Rätt att bo – Försvara allmännyttan – Enade för global förändring att hålla torgmöten och dela ut flygblad. De vill försvara allmännyttans hyresrätter och belysa bostadssituationen i Stockholm.

De skiver att bostadskön i Stockholm har ökat med 75 000 personer bara i år och att det beräknas att det skulle behöva byggas 25 000 nya bostäder om året för att täcka boendebehovet i Stockholm.

– Istället försvinner hyresrätterna i rasande takt. Nu planerar Stockholms stad en ny våg av ombildningar, där privatpersoner ska kunna göra stora vinster på att det gemensamma reas ut, skriver nätverket i ett pressmeddelande. 

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

© 2021 Stockholms Fria