Göteborgs Fria

Kyrkan tvingas ta statens ansvar

Hög arbetslöshet och hårdare sjukförsäkringsregler har gjort att allt fler i Göteborg söker sig till frivilligorganisationer för att få ekonomiskt stöd. Därmed får kyrkan och andra organisationer ta ansvar för dem som staten lämnar därhän.

Stadsmissionen, Frälsningsarmén, Röda Korset, Majblomman och Svenska Kyrkan är fem organisationer i Göteborg som arbetar med att hjälpa personer som har hamnat i utanförskap och har svårt att klara ekonomin. De senaste åren har alla dessa organisationer märkt att fler och fler vänder sig till dem för att be om hjälp.Åsa Svensson har jobbat på Frälsningsarméns öppenvårdsmottagning vid Kvilletorget i tre år och hon har under dessa år märkt en successiv ökning.

– Varje månad ringer det nya personer som behöver hjälp, men det är också många som återkommer, säger hon.

Hos Frälsningsarmén kan man få stöd i form av en matkasse med basvaror. Ibland delar de också ut matkuponger och i enstaka fall hjälper de till att betala räkningar.

På Stadsmissionen ser man också hur behovet av hjälp hela tiden ökar.

– Det är tveklöst så att det kommer fler till oss och ber om hjälp i dag. Förut var vår hjälp kanske lite grädde på moset men i dag är det de mest grundläggande behoven som folk ber om hjälp med som hyresskulder, elskulder och tandvårdsskulder, säger Stadsmissionens socialchef Lennart Forsberg.

Av de som söker hjälp utgör ensamstående föräldrar en stor andel, det menar alla organisationer som GFT har varit i kontakt med. En organisation som ger stöd riktat direkt till barnen är Majblommans riksförbund.

– Jag ser en ökad frustration över att de sociala myndigheterna inte räcker till och att man därför söker andra utvägar, säger Majblommans generalsekreterare Lena Holm.

Som exempel på ansökningar som har ökat nämner hon bidrag till skolutflykter, skollovsaktiviteter och glasögon.

Åsa Svensson på Frälsningsarmén berättar också att många som söker hjälp är personer som drabbats av sjukförsäkringsreglerna.

– De flesta som kommer hit är personer som går på försörjningsstöd. Men den kategori som har ökat mest de senaste åren är de som inte får sina sjukskrivningar godkända av Försäkringskassan eller som blivit utförsäkrade, säger hon.

Hon får medhåll av Göte Johansson, diakon i Tynnereds församling.

– När människor blir utförsäkrade och hamnar mellan stolarna vänder de sig ofta till diakoner. Ibland vet jag till och med att socialtjänsten har sagt till folk att de ska gå till kyrkan, säger han.

Göte Johansson menar att det här är ett stort problem, särskilt i förortsförsamlingarna dit många utförsäkrade vänder sig. Eftersom församlingarna inte har så mycket pengar får de söka bidrag från olika fonder. I de mest akuta fallen kan de, precis som Frälsningsarmén, bistå med en matkasse.

– Jag är rädd att vi är på väg att få ett amerikanskt system där man har urholkat hela trygghetssystemet. Många människor som varit friska hela livet och betalat skatt får inte ut några pengar alls när de blir sjuka, fortsätter Göte Johansson.

Fredrik Johansson, pressekreterare på socialdepartementet, säger att de hade en diskussion med svenska kyrkan i våras om sjukförsäkringen och att de i den nya budgetpropositionen har gjort förändringar som ska hjälpa de som är mest utsatta. Bland annat föreslår de att ökade möjligheter till individuella bedömningar ska ges till de som når den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen som i dag är på 2,5 år.

– Så just nu känns det här som en något överspelad fråga, säger Fredrik Johansson.

Hur ser du generellt på att många vänder sig till frivilligorganisationerna för att be om hjälp? Tyder inte det på att det finns brister i välfärdssystemet?

– Vi vet att kyrkan är väldigt duktiga på att hitta personer som staten inte hittar. Så i den bästa av världar tror jag att frivilligorganisationerna, staten och kommunerna kan komplettera varandra, säger Fredrik Johansson.

Men Göte Johansson är kritisk till Fredrik Johanssons svar.

– Jag tycker att det är väldigt konstigt. Vi och andra frivilligorganisationer gör ett viktigt arbete, men det kan ju inte vila på det, säger han. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria