Gångbroarna i Husby ockuperades | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Gångbroarna i Husby ockuperades

I torsdags samlades ett trettiotal demonstranter på gångbron över Norgegatan, inte långt från Husby centrums tunnelbaneuppgång. Det var Nätverket Järvas framtid som hade ordnat en symbolisk ockupation av bron, ställt dit en soffa, ordnat soppkök och spelar trummor för att samla namnunderskrifter till protesten mot att gångbroarna ska rivas.

Stadsarkitekterna inne i Stadshuset menar att gångbroarna är ett hinder för att skapa ett nytt och attraktivt centrum dit man ska kunna ta sig med bil. Men för många Husbyborna innebär planen att en trygg gångväg ersätts med trafik och övergångsställen.

I våras, När Strukturplanen för Husby lades, protesterade nätverket mot den korta remisstiden och de lyckades förlänga den till den 18 november. För någon månad sedan gjorde ett drygt hundratal invånare klart på ett möte att de ville ha broarna kvar. Därför är besvikelsen stor över att stadsdelsnämnden den 3 november bestämde sig för att anta planen. Hittills har man lyckats samla in drygt 1 000 namn. Nästa vecka ska protesterna lämnas över till Joakim Larsson (M) ytterstadsborgarrådet.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria