Läget var inte ens akut | Stockholms Fria

Debatt


Henrik Scheutz
Stockholms Fria

Läget var inte ens akut

RADIOEKEN När jag försöker förstå hur man resonerat så får jag till svar att vi tycker olika. Som om jag skulle tycka att trafiksäkerhet skulle vara en lättvindig fråga. Jag förstår att Ulla missförstår mig. Sten tiger vidare som muren.

Läget var inte akut, inte ens stadens egna experter påstår detta. När medborgare visar att något har ett större allmänvärde än de beslutande i Stockholm själva skattat, varför beaktar man då inte detta? Det kan handla om ett träd, en trafikapparat eller en park till och med i en annan del av staden än där man själv bor.

Saker och ting kan hanteras olika. Varför valde man att i all hast ändå såga ner trädet, som slog rot innan staden fanns? Var det ens rätt beslut att avverka trädet? Jag menar, det är ju bara fantasin som sätter gränserna för vad denna majestät skulle kunna ha blivit med lite omsorg och stöttning som pensionär.

Tomrummet, det är vad som blir kvar. De spår våra handlingar sätter kan bara framtiden utvisa.

Vem ser till historien?

RADIOEKEN Var har debatten funnits om det historiska värdet av eken? Grenen som förband mig med mina förfäder som föddes här på 1700-talet i Stockholm är nu borta. Var fanns demokratin i eken någonstans?

Detta att skövla eken är att skövla oss Stockholmare och bryta våra historiska band. Nu gäller det bara ”marknaden”.

Ni i Y-generationen kommer kanske en dag att upptäcka att ni inte har något historiskt kvar, då är det försent.

Ni göder politikerföraktet

RADIOEKEN Eken var sjuk Måste tas ner.

Dagen efter var den frisk.

Slussen skall rivas och ersättas med ett icke genomtänkt förslag.

Årstafältet skall byggas. 14 våningars hus på gammal sjöbotten och döda Söders största gröna lunga.

Man kan tro att New York skulle byggas om Sten Nordin fick chansen.

Och det funderas på varför det finns politikerförakt!

En köpfri jul!

MATERIALISM Det är mindre än en månad till julafton, och den enorma konsumtionshysterin har åter satt igång. Varje år slås nya rekord trots att många anser sig ha dålig ekonomi. Omsättningen i detaljhandeln i december väntas stiga med en procent jämfört med i fjol. Totalt beräknas svenska folket spendera 65,2 miljarder kronor, eller närmare 7 000 kronor per person. Det är förstås svårt att veta hur mycket som läggs på julklappar, men det rör sig ändå om enormt mycket pengar. Härom veckan häpnade jag då jag på tunnelbanan hörde en dam säga att hon förra året köpt julklappar för just den summan.

Folk köper många lyxprylar som man klarar sig utmärkt utan. Bortskämda barn får dyra leksaker, ungdomar får kanhända märkeskläder, iPhones och annat man klarar sig utan. Blir man lyckligare av att köpa en massa prylar som man lika gärna kan vara utan?

Jag känner förtvivlan vid tanken på denna vansinniga kommers. Hur många människor som lever i misär skulle inte kunna hjälpas till ett drägligare liv med dessa enorma summor som svenska folket lägger på julklappar? Skänk istället pengarna till bättre behövande. Ni ser väl Karl-Bertil Jonssons julafton på tv? Lär av denne altruistiske yngling som tog från de rika och gav åt de fattiga. ”Hade icke Karl-Bertils grymme faders hjärta veknat om han med egna ögon fått bevittna den glädje som hans son spritt ut över samhällets bottenskikt?”

Den 29 november uppmärksammades Buy nothing day, en internationell kampanjdag för att uppmana till minskad konsumtion. Reflektera över om ni verkligen behöver köpa så mycket julklappar och annat.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

En köpfri jul!

MATERIALISM Det är mindre än en månad till julafton, och den enorma konsumtionshysterin har åter satt igång. Varje år slås nya rekord trots att många anser sig ha dålig ekonomi. Omsättningen i detaljhandeln i december väntas stiga med en procent jämfört med i fjol. Totalt beräknas svenska folket spendera 65,2 miljarder kronor, eller närmare 7 000 kronor per person. Det är förstås svårt att veta hur mycket som läggs på julklappar, men det rör sig ändå om enormt mycket pengar. Häromveckan häpnade jag då jag på tunnelbanan hörde en dam säga att hon förra året köpt julklappar för just den summan.

Debatt
:

Är renovering av Haga slott för 40 miljoner rimlig?

Att Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling flyttar in på Haga Slott får allvarliga konsekvenser. Det är illa att området runt slottet spärras av (den gamla promenadvägen förbi slottet kommer att stängas av genom ett nytt staket, vilket betyder att Prins Gustafs monument hamnar innanför avspärrningarna), men betydligt värre att renovering av slottet får kosta 40 miljoner kronor (varav ombyggnad 7,6 miljoner, underhåll 16,7 miljoner och säkerhetsarbeten 16,1 miljoner). Detta för att “anpassa slottet till en fungerande och värdig bostad för Kronprinsessparet”

© 2021 Stockholms Fria