Söderorts gräsrötter växer | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Söderorts gräsrötter växer

Aktivisterna blir fler längs med söderorts tunnelbanelinjer. Motståndet mot utförsäljningen av hyresrätterna ökar. Imorgon ordnas en temadag om boende och rätten till det gemensamma. ”Det handlar om att arbeta inifrån och underifrån”, säger Anja-Lisa Rudka från Nätverket Linje 19.

Under hösten 2010 startades en rörelse i söderort. Längs med tunnelbanans linje 17 mot Skarpnäck organiserade sig boende i ett gräsrotsnätverk – ett ”paraply av olika initiativ”. Nätverket bildades bland annat för att agera på hemmaplan mot privatiseringar och utförsäljning av hyresrätter.

Initiativet Rätt att bo startades i Bagarmossen för att värna om hyresrätten och allmännyttan, och fungera som en motvikt till information från ombildningskonsulter. Förutom det politiska fokuserar Nätverket linje 17 även på social gemenskap och en hållbar miljöutveckling på lokal nivå.

Ett år senare har initiativet knoppat av sig.

Längs med söderortslinjerna 19 mot Hagsätra, 14 mot Fruängen och 18 mot Farsta strand har aktivister startat egna nätverk, inspirerade av linje 17. Anja-Lisa Rudka bor i Hagsätra och är en del av Nätverket linje 19. Hon berättar hur en koordinerande träff från Rätt att bo inspirerade henne och andra att organisera sig längs den egna linjen.

– Rätt att bo sammankallade till ett möte på Fria teatern för en månad sedan. Efter det skapades mejllistor och Facebookgrupper. Det har funnits kontakt mellan aktivister på linje 19 förut men det känns som att det rullar igång på riktigt nu. Linje 17 har inspirerat, vi försöker lära oss och köra igång liknande aktiviteter, berättar hon.

I morgon ordnar nätverket en temadag under rubriken ”Rätt att bo – Rätt till det gemensamma” på Fria teatern i Högdalen.

– Vi har bjudit in folk från Rätt att bo, Nätverket rädda hyresrätten, Rädda Linjalen, Kräpplagruppen/Bevara Rågsveds friområde, några kommunalpolitiker och folk som är aktiva. Fokus är på boende och rätt att bo. Vi ska träffas och dela erfarenheter genom att prata. Det är en så himla enkel grej, men det går inte att överskatta, säger Anja-Lisa Rudka.

Och erfarenheter finns det gott om. Rädda Linjalen bildades för att förhindra ombildandet av kvarteret Linjalen på Åsögatan på Södermalm från hyresrätter till bostadsrättsförening. I april 2009 lades planerna på ombildning på is efter att nej-sidan vunnit i en omröstning. Men gruppen finns kvar för att hjälpa och informera andra hyresgäster. Det behövs, menar Anja-Lisa Rudka:

– Allmännyttans bostäder säljs ut. Det finns skitfula tricks som de kör med. Vi vill ge den kompletterande information som inte finns i ombildningskonsulternas utskick, så att man kan organisera sig tillsammans mot det.

Fler dagsaktuella frågor kommer att tas upp till diskussion under temadagen. Fria teaterns situation, privatiseringsplanerna runt Högdalens simhall och Occupy-rörelsens ockupation i Hagsätra engagerar många. Som en del av temadagen kommer det även att ordnas en ”0-kronorsloppis” där allt är gratis, som en fortsättning på den 0-kronorsloppis som ordnats vid Hagsätras tunnelbanestation. Dessutom serveras julfika och glögg.

Varför är det viktigt att engagera sig där man bor?

– Det handlar om att arbeta inifrån och underifrån – man får en förankring som gör det svårare att upplösa. Det blir verkligt för att man blir person som möter person. Många är ju inte så bekanta med sina grannar och kanske tycker det är läskigt att ta kontakt, aktivera sig och ha åsikter. Det är så himla tabu att ha en åsikt, säger Anja-Lisa Rudka.

Stockholms Fria Tidning har utan framgång sökt pressansvarig på Bilda bostad, Stockholm stads informationsprojekt med uppgift att informera om ombildningsprocesser.

Rekommenderade artiklar

Förberedelserna i gång inför No border camp

I sommar arrangeras lägret No border camp i Stockholm. Målet är att sätta fokus på och kritisera EUs migrationspolitik. Förberedelserna har redan kommit i gång, och en informationsturné är nästa steg för att sprida ordet om lägret.

Riskkapitalbolag utnyttjar monopol

När SL börjar trafikera Arlanda om ett år måste resenärerna betala avgift till det australiensiska riskkapitalbolaget Macquarie. Trots att staten äger spåren. Som ägare till Arlanda Express har bolaget monopol på trafiken fram till år 2040.

Mona löneförhandlade – räknades som nej till jobbet

Arbetssökande tvingas tacka ja till löner som ligger långt under kollektivavtalsnivåer, menar facket. Annars kan deras ersättning från a-kassan påverkas. Mona drabbades när hennes löneförhandling räknades som att hon tackat nej till jobbet.

© 2019 Stockholms Fria