Debatt


Anki Erdmann (V) • SFI-lärare och ledamot i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd
Stockholms Fria

Låt arbetslösa ha semester!

När man är arbetssökande har man inte rätt till någon semester. Om man har barn måste dessa alltså tillbringa hela sommarlovet på dagis. Det kan också handla om barn som går i skolan och hela sommaren är hänvisade till den fritidsverksamhet som stadsdelen erbjuder.

I Sverige har vi lagstadgad rätt till fem veckors semester men denna lag gäller inte för arbetssökande och deras barn. I en skrivelse till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd frågade jag hur många barn som var drabbade i vårt område. Svaret som kom var att det rör sig om cirka 70 barn i bara i Rinkeby-Kista som var tvingade att gå på dagis hela sommaren. Man har inte fått fram några siffror på hur många skolbarn som var tvingade att tillbringa sommarlovet på fritids. I Stockholm är således väldigt många barn drabbade, men ingen har intresserat sig för att ta fram dessa siffror. Dessa barn, som är ofantligt många fler än de 70 som redovisas i mitt område, är osynliga, trots att alla partier tävlar om att prata om barn och om att komma tillrätta med barnfattigdomen.

Detta är oerhört pinsamt för alliansen som vill framstå som barn- och familjevänlig, så pinsamt att de nu inför 2012 års budget har skrivit in att alla vuxna som tvingas vara på jobbtorgen från och med nästa år har rätt till två veckors semester.

Men det är väldigt jobbigt och påfrestande att vara arbetslös och många vittnar om hur de utsätts för meningslösa insatser på jobbtorgen. Så om man deltar i jobbtorgens verksamhet kan man verkligen behöva tid för ledighet och att vara tillsammans med sina barn Ska inte den lagstadgade rätten till fem veckors semester gälla alla, inte minst med tanke på barnen. Är inte detta ett brott mot barnkonventionen?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Privat SFI fungerar dåligt

Undervisningen i svenska för invandrare i Stockholms stad har saknat flera av de svagheter som SFI annars beslås med. Men i takt med att den privatiseras försämras den. Överetablering, små klasser och företagens krav på att hållasin vinst uppe är några av de faktorer som leder utvecklingen fel, skriver Anki Erdmann, SFI-lärare och ledamot i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd för Vänsterpartiet.

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Stockholms Fria