Korv sprider glädje hos veganer | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Korv sprider glädje hos veganer

Bananen i korvbrödet är glömt. Nu lanserar Pressbyrån en vegansk korv vid vissa utvalda butiker i Stockholm.

– Vi har fått önskemål om att många vill se ett alternativ till köttkorven, säger Pressbyråns marknadschef Maria Isaksson.

Varför har ni valt att lansera en vegankorven just nu?

– Saken är den att vi testkör den på några butiker. Vi har fått önskemål om att många vill se ett alternativ till köttkorven. Därför testar vi den på några butiker, för att se hur stor efterfrågan är. Det här någonting vi jobbar med hela tiden: att vårt sortiment ska se ut som kunderna vill ha det.

Men de finns bara i begränsade upplagor, 400 per butik. Är ni rädda för att inte tillräckligt många köper vegankorven?

– När vi har nya produkter på det här sättet brukar vi testa på några färre butiker innan vi släpper dem vid alla. Vi har samma tillvägagångssätt när det gäller andra produkter.

Likaså finns korvarna bara på ett begränsat antal Pressbyråer i Stockholm. Varför har ni valt just dessa? Pressbyrån på Södersjukhuset till exempel. Kan man dra slutsatsen att vegankorven är mer hälsosam än de med kött, eftersom de serveras på ett sjukhus?

– Oftast när vi gör tester gör vi det vid olika typer av butiker. Pressbyrån finns där många människor rör sig, som till exempel vid tunnelbanor, reslägen och sjukhus. Just på sjukhus säljer vi mycket mat. Det ska bli intressant att se hur kunderna tar emot den nya produkten.

I en reklamkampanj förut lanserade ni banankorven, en banan i ett korvbröd. Den föll inte i god jord hos till exempel veganrörelsen. Har du någon kommentar till den så här i efterhand, banankorven? Fick ni mycket kritik för den?

– Vi har faktiskt fått en del positiv respons för den av kunder som tyckte att reklamen var oväntad och fick dem att skratta lite. Vi fick både positiva och mindre positiva reaktioner. Men vi hade ingen avsikt att vända oss mot just veganer.

Är det här ett smart marknadsföringsknep från Pressbyråns sida? Ert varumärke hamnar ju i blickfånget. Jag ringer till exempel till dig nu, eller har ni några seriösa intentioner med införandet av ett veganskt alternativ?

– För oss är det viktig med ett varierat sortimentet på den yta vi har. Vi söker hela tiden nya produkter.

När kommer det att ske en utvärdering av vegankorven?

– Vi brukar låta det ta ett par månader innan vi utvärderar. Det kommer att ske inom närmaste tiden.

Ska de olika butikerna själva få bestämma om de ska ta in vegankorven eller inte?

– Man ska känna igen sig i Pressbyrån. Därför har vi ett utbud i alla butiker. Det här kommer att bli ett. I likhet med andra produkter ska vi utvärdera det här först för att sedan se hur vi går vidare.

Rekommenderade artiklar

Efter dödshoten: Nu vill brevbärarna arbeta i grupp

Brevbärare har blivit så allvarligt hotade att Posten dragit in all brevutdelning till 1 300 hushåll i Flemingsberg.

Fruktansvärt beteende mot brevbärarna, tycker en boende. En överdriven åtgärd, anser en annan person i området. Beklagligt men nödvändigt, meddelar Posten.

”De försöker splittra lokalsamhällen”

Fascistiska partiet Gyllene gryning i Grekland inspirerar nazister i Stockholmsområdet. Samtidigt som den antirasistiska rörelsen låser in sig i sociala medier. Expos tillförordnade vd Alexander Bengtsson skräder inte orden: ”Det är ett jävla käbblande om huruvida rasismen är strukturell eller beror på enskilda individers attityder.”

Så lurade nynazisterna äldreboendet

Svenskarnas parti i Stockholm framställer det som en ädel handling mot pensionärerna på ett äldreboende. Men Stockholms Fria Tidning kan avslöja att det nazistiska sällskapet lurade in sig på Kungsgården i Upplands-Bro. ”Jag trodde att det var någonting kyrkligt”, säger samordnaren Ruth Donoso.

”Ingen vill att björnarna ska behöva avlivas”

Ni känner igen dem: bilder på förföriskt söta björnungar. Skansens björnmamma Lill-Babs fick nyligen en kull. Men det som ser sött ut i dag har tidigare förvandlats till kött – eller björnskinnsfäll. "Det förekommer inte och har inte förekommit på Skansen", understryker zoologen Kenneth Ekvall.

© 2018 Stockholms Fria